Slovenija
1 ogledov

Nadzorniki tudi o kapitalski ustreznosti

Zavarovalnica Triglav naj bi bila blizu kapitalske neustreznosti. Žurnal24 main
Dva neodvisna, dobro obveščena vira, sta nam potrdila, da naj bi bila Zavarovalnica Triglav zelo blizu kapitalske neustreznosti. V omenjeni zavarovalnici to zanikajo.
"Uprava Zavarovalnice Triglav je na današnji seji nadzorni svet družbe prepričala, da zavarovalnica ni kapitalsko neustrezna, kljub padanju vrednosti naložb na vseh trgih, ki so posledica svetovne finančne krize." To nam je pred nekaj trenutki povedal predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc. Pred tem so iz Zavarovalnice Triglav sporočili, da informacije o morebitni kapitalski neustreznosti uprave na nadzornem svetu sploh ni bilo, a je očitno bila. Na seji nadzornega sveta zavarovalnice naj bi se namreč nadzorniki seznanjali z dokapitalizacijo družbe.

Damjan Mihevc nam je še povedal, da bo uprava razmišljala tudi o določenih ukrepih, če bi zaradi nadaljnjega padanja vrednosti naložb, ki so posledica trenutne finančne krize, po celem svetu prišlo do poslabšanja kapitalske ustreznosti zavarovalnice. Med njimi je omenil tudi prodajo ali prevrednotenje njenih naložb. Za komentar današnje seje nadzornega sveta smo prosili tudi predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča. Slednji nam je odgovore obljubil po seji nadzornega sveta, vendar do sedaj še nismo dobili njegove izjave. 

Da naj bi imel Triglav težave z zagotavljanjem kapitalske ustreznosti, se govori že nekaj časa. Prav zato je napovedana tudi dokapitalizacija, pravi vir. A za zdaj ni jasno, kdaj naj bi se zgodila, saj ni veliko možnosti, da bi bila uspešna, ker na trgu zaradi finačne krize ni virov, ki bi se odločili za vložek v Triglav, menijo poznavalci. Kot druga možnost za izboljšanje kapitalske ustreznosti se navaja odprodaja katere od naložb. Razlog za vse slabšo kapitalsko ustreznost Triglava naj bi bili prav nakupi zavarovalnic v tujini, predvsem na Balkanu, ki pa ne poslujejo dobro, trdi vir. Dodatno so k kapitalski izčrpanosti prispevali še: velik škodni primer na Slovaškem ter izplačila škod zaradi neurja v Sloveniji.

Kapitalsko ustreznost zavarovalnic nadzoruje Agencija za zavarovalni nadzor (AZN), vodi jo Mihael Perman, ki pa javnosti o kapitalski ustreznosti zavarovalnic ni dolžna obveščati. Je pa to dolžna v skladu s kodeksom javnih družb storiti Zavarovalnica Triglav takoj, ko prejme opozorilo AZN. Ko AZN ugotovi kapitalsko neustreznost, zavarovalnico pozove, da jo v določenem časovnem obdobju odpravi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.