Slovenija
14 ogledov

'Nafta je, vprašanje je le, koliko?'

19102007_nafta_epa_t Žurnal24 main
V začetku septembra se bodo na območju Filovskega polja v Prekmurju izvajale standardne in tehnološko varne meritve tal, katerih namen je iskanje nahajališč nafte in zemeljskega plina.

Lendavska podružnica družbe Nemmoco Slovenia Corporation bo septembra na okoli dvesto kvadratnih kilometrih Filovskega polja izvajala seizmične meritve tal za ugotavljanje potencialnih nahajališč ogljikovodikov, nafte in zemeljskega plina.

 
 

Na dvorišču ljudi ne bomo vrtali, saj današnja tehnologija omogoča usmerjeno ali poševno vrtanje, tako da se lahko umaknemo na povsem varno območje, kjer ne bomo "ogrožali" nikogar.

 
"Že v prejšnjih desetletjih je bilo omenjeno polje predmet številnih obravnav. Po 2. svetovni vojni je bilo tam narejenih nekaj vrtin in nekaj je bilo celo uspešnih. Filovsko polje je del širšega panonskega sistema, tako da lahko z gotovostjo trdimo, da je potencialno interesantno. Kako je komercialno interesantno za investitorje, pa je seveda potrebno ugotoviti z meritvami," je za Zurnal24 dejal Jože Hozjan, predstavnik družbe Nemmoco Slovenia Corporation.

Povsem varen postopek
Habjan še dodaja, da gre za standarden in povsem varen tehnološki postopek meritev tal, ki ga izvajajo v številnih državah po svetu. "Pri izvedbi ni nikakršnega sevanja ali uporabe kemikalij, prav tako pa meritve za sabo ne puščajo nobenih trajnih sledi," pravi Hozjan. Gre za tako imenovane 3D-meritve, kakršnih pri nas še ni bilo, 2D-meritve pa so že izvajali v 50. in 80. letih prejšnjega stoletja.

 

Postopek merjenja

Pri merjenju gre za zvočne signale, ki se oddajajo z ustreznimi stroji, na nekaterih območjih tudi z malimi eksplozivi, ki se polagajo v majhne vrtine. Na ravnem polju se uporabljajo trije stroji, ki v liniji potujejo eden za drugim. Ti se na vsakih 50 metrov ustavijo in s hidravličnim sistemom oddajajo zvočne signale, ki potujejo v globino. Ti signali se nato od različnih mineralnih snovi odbijajo različno. Na površini se ti signali ulovijo z geofoni, ki signale pretvarjajo v ustrezen električni signal, ki ga beležijo na računalniku. Preko interpretacije teh signalov se nato sklepa o zalogah surovin, ki se nahajajo pod zemljo.

Zaradi kompleksnosti in obsega projekta bodo po besedah Hozjana izvajalci še pred začetkom del od lastnikov zemljišč pridobivali potrebna soglasja za začasno uporabo zemljišč, ki jih bodo uporabljali, pri projektu pa bodo upoštevani tudi vsi okoljevarstveni, zdravstveni in drugi predpisi na tem področju ter predpisi glede povrnitve morebitne nastale škode.

O količinah lahko zaenkrat le ugibajo

Hozjan dodaja, da o količinah in kakovosti nafte in plina lahko zaenkrat le ugibajo. "Predvidevamo, da nekaj surovin je, koliko, pa zaenkrat lahko le ugibamo. Upam, da so zaloge zadostne, da bo narejen tudi naslednji korak v smeri investicij."

Za omenjenimi meritvami sicer vedno stoji država, saj želi vedeti s kakšnimi meritvami razpolaga. Ob odkritju morebitnega najdišča se razpiše koncesija za pridobivanje, nato se sklene pogodba z najboljšim ponudnikom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.