Slovenija
15 ogledov

Naftne dolarje naj bi zamenjala nanotehnologija

Računalniška slika savdske univerze. Poslopja še gradijo, prve študente pa želij Žurnal24 main
Naftna polja Savdske Arabije bodo nekoč usahnila. Za hude čase, ko se bo pritok naftnih dolarjev ustavil, si je kralj Abdulah omislil novo strategijo: svojo državo bo popeljal na pota razvoja visokotehnoloških znanosti.

Sredi puščave, okoli 120 kilometrov stran od Meke, je začela rasti 36 kvadratnih kilometrov velika oaza visoke tehnologije, imenovana Kaust. Tam bo središče Univerze znanosti in tehnologije, kjer naj bi študiralo 2000 najbistrejših študentov in delalo 600 najuspešnejših akademikov z vsega sveta.

Najuspešnejše kadre, ki verjetno ne bodo takoj navdušeni nad idejo, da jih vabijo v puščavo, bo univerza privabljala z bogatimi štipendijami. Oaza Kausta bo tudi nekaj posebnega: strogi zakoni šeriatskega prava tam ne bodo veljali, zato bo otok liberalnosti sredi izredno konservativne države. Tamkajšnji kadri se bodo lahko svobodno oblačili, ženske pa bodo imele enake pravice kot moški in bodo lahko celo vozile avtomobil ter skupaj delale z moškimi kolegi, kar je v preostalem delu države nekaj nepredstavljivega. Le pravega študentskega nočnega življenja ne bo, saj bo alkohol ostal prepovedan.

Za nastanek univerze je kralj Abdulah namenil 12,5 milijarde dolarjev, dokončana pa naj bi bila leta 2009. Raziskovalno delo, ki se bo osredotočalo na pridobivanje energije iz zelenih virov, rabo oglikovega dioksida, bio- in nanotehnologijo ter računalništvo, bodo akademiki opravljali na najzmogljivejših in najdražjih aparaturah, saj denarja za naložbe ne bo škoda. S Kaustom (King Abdullah University of Science and Technology) naj bi Savdska Arabija ujela znanstveno-razvojni korak z državami zahodnega sveta, ustavila pa naj bi tudi beg možganov iz arabskega sveta. Po raziskavah sodeč namreč vsako leto kar polovica novoizobraženih arabskih zdravnikov in četrtina inženirjev zapusti domove in odide iskat boljše življenje na Zahod.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.