Slovenija
23 ogledov

Nafto našel na gladini

Črni madeži so se pojavili približno kilometer od sotočja Save in Ljubljanice. N Žurnal24 main
Madeži. Preverili bodo, ali gre za gorivo lokomotive, pravijo na SŽ.
Sanacija. Po besedah Karla Lipiča, predsednika Zveze ekoloških gibanj Slovenije, je na obrežju Save treba ugotoviti, kako globoko so prodrli naftni derivati, in kontaminirano zemljo odstraniti.

Ljubljana. Po ogledu črnih madežev na obrežju Save ekolog Karel Lipič še vedno misli, da gre za nafto. Po njegovih besedah so imeli madeži značilen vonj, gorivo pa je odkril tudi na gladini vode v stoječih delih. Danes bo vzel vzorce in jih poslal v analizo, ki bo pokazala, ali gre za gorivo.

Obrežje bodo pregledali

Da so madeži približno kilometer od sotočja Ljubljanice in Save posledica nesreče lokomotive, Lipič predvideva, ker v zadnjem času niso zasledili podobnega izpusta v katero izmed rek. “Zahtevamo, da stanje pogledajo tudi inšpekcijske službe ministrstva za okolje in prostor ter drugi pristojni, da ugotovijo, kakšna škoda je dejansko nastala,” je dodal.

“Po mojih informacijah o madežih nismo bili obveščeni,” je povedal Igor Hribar iz Slovenskih železnic (SŽ). Obrežje si bodo s strokovnjaki zdaj ogledali in – če gre za ostanke goriva iz lokomotive – lokacije vključili v sanacijo nesreče. Ta se bo začela predvidoma prihodnji teden, po prvih ocenah pa bo stala od 15 do 20 tisoč evrov. O izvajalcu sanacije bodo na SŽ odločili danes.

Za madeže ne vedo
Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so povedali, da o naftnih madežih do zdaj niso dobili obvestila pristojnega regijskega centra. Lokacijo nesreče so sicer pregledali, vzeli vzorce zemlje in pripravili program ukrepov za odpravo posledic, ki jih morajo SŽ izvesti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.