Slovenija
126 ogledov

Nagrada policije za hrabrost: Iz potapljajočega se avtomobila potegnila invalida

policijske nagrade Anže Petkovšek
Ker sta brez pomisleka rešila človeka, sta Zlatko Kozovinc in policist Jani Boršič v letu 2015 prejela medaljo policije za hrabrost.

"Bil sem na sprehodu, ko sem zaslišal krike na pomoč," se dogajanja na svoj dela prosti dan spominja policist Jani Boršić, nadzornik državne meje na policijski postaji Šmarje pri Jelšah: "Seveda sem se nemudoma odzval, o tem ali bi ali ne bi sploh nisem razmišljal. Človek je bil v mrzli vodi. V tistem adrenalinu sem skočil v vodo, pred tem odložil denarnico in telefon."

Invalidnemu občanu je namreč na klancu nenadoma ustavil avtomobil, skupaj z njim se je vzratno zapeljal v Šmartinsko jezero.

policijske nagrade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dogajanje 25 metrov od obale je na srečo opazil domačin Zlatko Kozovinc, ki je zaklical na pomoč, zatem pa brez pomisleka skočil v jezero. V kalni in mrzli vodi je zaplaval do avtomobila in voznika opozoril naj ne odpira vrat. Za tem je avtomobil poskušal izvleči do obale. 

Takrat ga je zaslišal policist: "Nisem pomislil na to, kakšen plavalec sem. Enostavno sem šel noter. Skupaj sva se oprijela vozila in ga prepeljala nekoliko bližje do obrežine. Ko se je s sprednjim delom preveč potopil, sva morala odnehati," dramatično reševanje iz avtomobila, ki je že nevarno izginjal v jezeru, opiše Boršić. 

Ker si ujeti voznik v kabini sam ni mogel pomagati, je Boršić stekel po pomoč do Ribiškega doma, domačinom naročil, naj pokličejo reševalce in stekel nazaj. Vmes je zagrabil kladivo.

Čeha sta jima bila v veliko pomoč

Takrat sta se do potaplajočega se do avtomobila pripeljala češka turista na čolnu. Boršić jima je podal kladivo, s katerim sta razbila zadnje steklo. Voznik je tako končno prišel do zraka:

"Voda ga je zalila do vratu, bil je pripasan, v hudem šoku. Šele čez nekaj časa dojameš, kaj bi se lahko zgodilo, da bi tudi jaz lahko izgubil življenjePotopil sem se namreč do kabine, ki jo je že zalila voda, gospod pa je bil pripasan," pripoveduje policist,  ki je invalidu vendarle uspel odpreti varnostni pas.

policijske nagrade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Z domačinom in rešiteljem Kozovincem sta moškega potegnila iz avta in skupaj z njim odplavala do obale. Tam so mu do prihoda reševalcev nudili nujno pomoč. 

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost sta v prostorih Policijske akademije v Tacnu podeljevala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:34 03.januar 2016.

    In kolikokrat boste dali še ta članek na plano ????????