Slovenija
58 ogledov

Nagrada premajhna za plačilo kazni

Mitja Oštrbenk pravi, da je njegov premični gostinski objekt plovilo. (Foto: Mit Žurnal24 main
Plavajoči bife. Gradbeni inšpektor zanj zahteva gradbeno dovoljenje, lastnik meni, da ga ne potrebuje.

Gradbeni inšpektor Matjaž Golob je podjetnika Mitjo Oštrbenka obvestil, da je proti njemu sprožil postopek o prekršku. Storil naj bi ga, ker je “izvedel gradnjo objekta za potrebe gostinske dejavnosti brez gradbenega dovoljenja”. Podjetnika je pozval, da se lahko izjavi o očitanih kršitvah, hkrati pa mu je pojasnil, da lahko predlaga plačilo globe na obroke. Kazen za tovrstne prekrške naj bi znašala do 80 tisoč evrov.

Zakon o gradnji objektov
Gradbeni objekt. “Je s tlemi povezana stavba ali gradbeni inženirski objekt, narejen iz gradbenih proizvodov in naravnih materialov skupaj z vgrajenimi inštalacijami in tehnološkimi napravami,” piše v zakonu. “Plavajoči bife nima niti temeljev niti ni s tlemi kakorkoli drugače povezan,” je oporekal Mitja Oštrbenk in dodal, da je osnovna funkcija plavajoče naprave, da zagotavlja plovnost.

Podjetnik ogorčen
“Očitno so besede Boruta Pahorja o stimulativnem okolju za inovacije le neka pravljica, saj je dejansko stanje popolnoma drugačno,” se je odzval Oštrbenk. “Ali vlada res podpira inovativnost ali je ta odvisna od posameznega birokrata?” se je vprašal podjetnik, ki je za svojo inovacijo Apartmaji na vodi na lanskem razpisu ministrstva za gospodarstvo dobil deset tisoč evrov nagrade.

Plavajoči objekt

Oštrbenk, lastnik in direktor podjetja Svibor, je v preurejeni počitniški prikolici uredil priročni bife za goste svojega športno-rekreacijskega centra ob Krki. Ker je travnik na poplavnem območju, je njihov premični gostinski obrat večkrat poplavilo, zato se je odločil, da naredi plavajoči objekt, ki mu narasle vode ne bodo mogle do živega.

Ni plavajoči objekt
Inšpektor Matjaž Golob je ocenil, da gre za gradbeni objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje. “Na zagovoru sem mu predstavil, da je to po načinu gradnje in lastnostih plovilo ter da podobni objekti v Termah Čatež obratujejo brez težav in brez gradbenega dovoljenja,” pravi podjetnik. “Inšpektor je rekel, da se lahko pritožim, prelistal je zakon in omenil, da mi lahko zaračuna kazen v višini do 80 tisoč evrov,” je povedal podjetnik, za katerega bi taka kazen pomenila stečaj podjetja.

Stavba ni plovilo
“Poimenovanje stavbe z nazivom Apartma na vodi še ne pomeni, da stavba postane plovilo,” so na poizvedovanje Žurnala odgovorili z inšpektorata za okolje in prostor ter priložili fotografijo spornega bifeja iz obdobja, ko ni poplav. “S fotografije je nedvoumno razvidno, da gre za stavbo, kot določa zakon o graditvi objektov, zato je gradbeni inšpektor v zvezi z objektom uvedel postopek,” so dodali. “Objekt je nelegalna gradnja, zato bo gradbeni inšpektor uvedel postopek in izrekel ukrepe, kot so določeni v zakonu o graditvi objektov,” so neizprosni na inšpekciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.