Slovenija
2536 ogledov

Legalizacija črne gradnje v zameno za glas poslanca Desusa?

Andrej Vizjak Saša Despot
Ali je minister šel na roko poslancu glede njegove črne gradnje v zameno za njegove glasove?

Če bo novi gradbeni zakon sprejet, bo poslanec Desusa Branko Simonovič, kot poročajo na portalu 24ur.com, lahko legaliziral svojo črno gradnjo v Semedeli nad Koprom, kjer je kmečno lopo dogradil v stanovanjsko hišo. Sprašujejo se, ali mu je s tem minister za okolje in prostor Andrej Vizjak naredil uslugo, poslanec Desusa pa v zameno podpira vlado. 

Dodane sume vzguja dejstvo, da zakona niso spisali na ministrstvu, pač pa v odvetniški pisarni Domna Neffata, odvetnika, ki je v preteklosti zastopal poslanca Simonoviča.  

Zdi se, da je minister Vizjak zelo hitro po prevzemu funkcije začel pripravljati teren za to potezo; sprva je razpustil Službo za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva, kadrovsko močno ekipo, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Z ukinitvijo je Vizjak prerazporedil vseh 12 zaposlenih na druga delovna mesta, ki s pripravo zakonov nimajo nobene veze. 

Nekaj dni kasneje je podpisal pogodbo z odvetniško pisarno Neffat, k sodelovanju so povabili le dve pisarni in nato ibzbrali Neffatovo. Pogodba je vredna 19 tisočakov. Spremembe gradbenega zakona med drugim predvidevajo legalizacijo črnih gradenj, ki so bile zgrajene do konca aprila 2004, torej tudi črno gradnjo poslanca Desusa Branka Simonoviča, medtem ko je zdaj mogoče legalizirati le objekte, ki so bili zgraneni pred letom 1998.

Povezavam tu še ni konca; na istem naslovu, kjer deluje odvetniška pisarna Neffat, je tudi sedež podjetja Nebra d.o.o. v lasti staršev odvetnika Domna Neffata. Branka Neffat je članica ljubljanskega odbora stranke Desusa, ki naj bi se zavzemala, da Desus ostane bližje Janši kot KUL-u. 

Na Ministrstvu za okolje in prostor so za portal 24ur pojasnili, da bi jih moral o konfliktu interesov obvestiti odvetnik, poslanec Branko Simonovič pa na vprašanja glede svoje črne gradnje ni odgovoril.

V skladu z zakonom o medijih objavljeno spodnji prikaz nasprotnih dejstev:

Ne drži, da bi poslanec Simonovič v zameno za sprejem novega gradbenega zakona podpiral vlado. Branko Simonovič nima osebnega interesa za sprejetje novega gradbenega zakona, saj že na podlagi trenutno veljavnega 117. člena Gradbenega zakona tečejo relevantni pravni postopki za dokončno pravno ureditev stanja njegovega objekta v Semedeli, ki je bil zgrajen leta 1997 na podlagi pridobljene odločbe o gradnji, pred tem pa je bila urejena tudi sprememba namembnosti iz kmetijskega v stavbno zemljišče. Ker gre za objekt, ki je bil zgrajen pred letom 1998 in od takrat obstaja v enakem obsegu ter je evidentiran tudi v katastru stavb, je poslanec Simonovič do ureditve pravnega stanja objekta upravičen že na podlagi trenutne zakonodaje. Pri predmetnem pravnem postopku mu svetuje izbrana odvetniška pisarna. Dejstvo, da gre za isto odvetniško pisarno, ki je bila izbrana tudi s strani Ministrstva za okolje in prostor za izvedbo pravnega dela v okviru priprave predloga novele gradbenega zakona, pa je predmet suverene odločitve pristojnega misnistrstva, za katero Branko Simonovič kot poslanec, tj. predstavnik druge (zakonodajne) veje oblasti, ni vedel, prav tako pa nanjo ni imel nikakršnega vpliva. 

Branko Simonovič

Odvetniška pisarna Zidar Klemeničič

 

 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 17:36 15.november 2021.

    Same cvetke prihajajo na dan, upam, da niso kakšne zlepljenke.

  • marko345 15:31 12.november 2021.

    Lahko bi rekli tudi Hrvat na začasnem delu v Sloveniji.

  • popokatopetl 14:22 12.november 2021.

    Ga bo treba izločit z glasovanja zaradi konflikta interesov... in bo zakon padel