Slovenija
17 ogledov

Nagrajeno raziskovalko Vito sprejel minister

Vita Majce Žurnal24 main
Mlado raziskovalko Vito Majce, ki je pretekli teden v Parizu prejela mednarodno štipendijo podjetja L'Oreal in organizacije Unesco Za ženske v znanosti, je danes v Ljubljani sprejel minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Mlado raziskovalko Vito Majce, ki je prejšnji teden v Parizu prejela mednarodno štipendijo podjetja L'Oreal in organizacije Unesco Za ženske v znanosti, je danes v Ljubljani sprejel minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "Potrebujemo več takšnih ljudi, kot ste vi," je poudaril v čestitki.

Biokemičarka z doktoratom iz organske kemije je ena izmed 15 letošnjih prejemnic mednarodne štipendije, ki jo Unesco in L'Oreal podeljujeta od leta 1998. Z njeno pomočjo bo 27-letna Brežičanka svoje raziskovalno delo nadaljevala na Šoli življenjskih znanosti Univerze Warwick v Veliki Britaniji.

Vita Majce se ukvarja z načrtovanjem, sintezo in vrednotenjem novih organskih spojin z različno biološko učinkovitostjo. Osredotoča se predvsem na pripravo novih protimikrobnih učinkovin, prepričala pa je z odličnostjo in hkrati izvedljivostjo svojega raziskovalnega projekta ter vplivom, ki bi ga lahko imelo njeno raziskovalno delo na ljudi.

Po končanem postdoktorskem študiju se želi vrniti v Slovenijo, saj želi v tujini pridobljeno novo znanje prinesti nazaj v slovenski raziskovalni prostor, kar je tudi poslanstvo štipendije.

Preberite še pogovor z Vito: Slovenka med najboljšimi na svetu

Komentarjev 1
  • boskre 15:51 03.april 2012.

    Bravo dr.Vita, čestitke!!! Kolk z veseljem preberem kakšen tak članek v teh časih. Turk, ti se pa potrudi da se dr.Vita po končanem študiju vrne v Slovenijo. Bo kar trda, kaj?