Slovenija
2 ogledov

Naj bo hitro in močno

Dolenjski gospodarstveniki so ministru Križaniču predlagali konkretne ukrepe za Žurnal24 main
Dolenjski gospodarstveniki so finančnega ministra Franceta Križaniča opozorili, naj bo pomoč države pravočasna in dovolj močna.

Spodbude in ukrepi države za znižanje gospodarske krize morajo biti predvsem pravočasni in dovolj močni, so se na posvetu z ministrom za finance Francem Križaničem, ki ga je pripravil direktor Begrada Franc Panjan, strinjali sodelujoči dolenjski in belokranjski gospodarstveniki.

 

Kriza za v učbenike

Ukrepi. ˝Nismo pričakovali, da bo pasivnost monetarne politike imela tako hude posledice. Ta kriza bo šla za to zagotovo v učbenike, podobno kot je šla tista, iz leta 1929,˝ je dejal minister za finance France Križanič. Med ukrepi je omenil spremembi zakona o bankah in o javnih financah: ˝S prvim država garantira za vse bančne vloge, z drugim pa smo sprostili zakrčeno kreditno aktivnost.˝ Če ta ukrepa ne bi zalegla, imajo pripravljeno uredbo o neposrednem državnem kreditiranju in dokapitalizaciji bank. Spopada z realno krizo se bodo lotili z naborom ukrepov, ki naj bi jih Evropski svet sprejel v četrtek. ˝Pričakujem, da bodo ti ukrepi razvojne spodbude za vse,˝ je še povedal Križanič.

Za raziskave in razvoj
Predsednik gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Jože Colarič je ministru predstavil področja, ki naj bi bila po njegovem mnenju deležna teh spodbud: ˝Prve so razvojne spodbude, saj menim, da je rešitev v vlaganju v raziskave in razvoj. Drugo pomembno področje so naložbene olajšave, ki bi pri odločitvi, ali iti v posamezno naložbo oziroma širitev zmogljivosti, dale piko na i.˝ Naložbene spodbude za dobre razvojne projekte so tudi eden izmed treh uk-repov, ki jih je vladi, kot je povedal predsednik uprave Revoza Aleš Bratož, predlagal slovenski avtomobilski grozd. ˝Kar nekaj podjetij je že v likvidnostnih težavah, saj ne morejo pridobiti finančnih sredstev na trgu. Ukrepi bi morali ponuditi razumne obrestne mere oziroma ne predrage kredite,˝ je ministru še dejal Bratož. Tatjana Fink, glavna direktorica Trima, je ministra opozorila, da je izvajanje ukrepov nujno preverjati: ˝Kar zadeva naložbene kredite, se njihovo pridobivanje zelo slabo odvija. Znižujejo se bonitete bank in verjetno je, da bodo obrestne mere še večje. Poroštva sicer so, a jih nihče ne uporablja.˝

Naj bodo za vse enake
Po mnenju Tomaža Savška iz TPV je ključnega pomena, da so razvojne spodbude namenjene vsem: ˝Ukrepi naj se ne ločujejo na velika, mala, srednja podjetja, ampak naj bo dostopnost za vse enaka. Če manjši dobavitelji dobivajo spodbude, večja podjetja pa ne pravočasno, potem spodbuda tudi manjšim ne koristi, ker razvojni posel do njih ne pride pravočasno.˝
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.