Slovenija
16 ogledov

Naj denar ne bo vladar

(Foto: arhiv Žurnala24) Žurnal24 main
Če se na dopust odpravljate v tujino, poskrbite tudi za zdravstveno zavarovanje. Podajamo vam nasvete, kako se lahko izognete visokim stroškom zdravstvenih storitev.

Če spadate med tiste turiste, ki poleti najraje obiščejo eno izmed držav Evropske unije, Švico, Hrvaško, Makedonijo ali Bosno in Hercegovino, potem boste imeli, če boste tam iskali zdravstveno pomoč, najmanj težav.

Poti do evropske kartice zdr. zavarovanja:

- prek spletne strani ZZZS

- prek mobilnega telefona

- na okencih območnih enot ZZZS

Vse, kar morate storiti, je, da vsaj štiri dni pred potovanjem naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero lahko zdravstvene storitve uveljavljate v javnih zdravstvenih ustanovah.

V Bosni in Hercegovini boste namesto kartice sicer potrebovali konvencijsko potrdilo.

Nekoliko bolj zapleteno in predvsem nerodno, če na primer pri sebi nimate dovolj denarja, pa je uveljavljanje zdravstvenih storitev v drugih državah (Srbija, Črna gora, ZDA ...).

Tam boste morali plačati zdravstveno storitev, nato pa boste lahko v Sloveniji na pristojni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaprosili za povračilo stroškov.

Sklenite komercialno zavarovanje
V takih primerih zato na ZZZS svetujejo, da sklenete komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujino (zbirko spletnih povezav ponudnikov zavarovanj si oglejte v povezavi). Samo za predstavo: za osemdnevno potovanje v tujini boste lahko s premijo med 8 in 10 evrov deležni zavarovalnega kritja do povprečno 20 tisočih evrov.

Komercialno zavarovanje vam tako krije stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini brez neposrednega plačevanja storitev tudi pri zasebnih zdravnikih in zdravstvenih ustanovah. Zavarovalnice pa med drugim krijejo tudi stroške prevozov obolelega, poškodovanega ali umrlega zavarovanca v tujino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.