Slovenija
15 ogledov

Naj plača, če je pritožba neutemeljena

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V Tacnu je potekal posvet (tudi z udeležbo zainteresirane javnosti) o novi policijski zakonodaji. Poudarek tudi na zaščiti policistov pred zlonamernimi pritožbami.

Posvet in priprava sprememb na področju zakonodaje je tudi rezultat nedavnih protestov in zahtev med stavko. Spremembe tako prinašata Zakon o organizaciji in delu policije in Zakon o nalogah in policijskih pooblastilih (ZNPP); tretji zakon, ki bi urejal nadzor nad delom policije in pritožbe, se bo vsebinsko razdelil med omenjena zakona.

Osumljenim policistom strokovna pomoč
Na ZNPP je bilo vloženih kar nekaj pripomb, med drugim je Sindikat policistov Slovenije (SPS) mnenja, da je treba zagotoviti strokovno pomoč policistu, "ki je v pritožbenem postopku v položaju, da se mora zagovarjati, in je v podobni vlogi kot osumljenec v kazenskem postopku". Zavzemajo se tudi za uvedbo sistemskega varovala, ki bi policiste ščitilo pred zlonamernimi pritožbami oziroma izmišljotinami.

Za zlonamerne pritožbe naj pritožnik plača
Če je pritožba v pomiritvenem postopku rešena kot neutemeljena, pritožnik pa izkoristi pravico do druge stopnje "zgolj zato, da bi škodoval policistu ali ker nima kaj izgubiti ali ker ga nič ne stane, čeprav ve, da bo tudi na senatu pritožba neutemeljena", predlagajo, da pritožnik v takih primerih nosi stroške. Vprašanje pa je, kako bodo ugotavljali, da je nekdo izkoristi pravico do pritožbe "zgolj zato, da bi škodoval policistu".
 
"Sistem mentorstva je nestimulativen"
SPS je poleg tega predlagal še ureditev mentorstva in statusa mentorjev. "Praksa kaže, da je ravno prvi stik s operativnim delom v policiji pri kandidatih ključnega pomena, saj si v tem obdobju ustvarijo sliko in vzorce ravnanj, ki bi morali biti pozitivni. Na ta način se bo zagotovo zmanjšal absentizem in fluktuacija kadra. Trenutni sistem mentorstva je povsem nestimulativen in mentorjem predstavlja zgolj breme, v nekaterih okoljih pa se mentorstvo zgolj formalno izvaja (pripravniki se zgolj seznanijo z mentorjem, ki se ne vključuje v izvajanje programa). Iz tega razloga je treba mentorstvo tudi denarno ovrednotiti, da bi se lahko naredil primeren kadrovski izbor mentorjev," ocenjujejo in predlagajo, naj policisti za čas izvajanja mentorstva dobivajo dodatek v višini 10 odstotkov osnovne plače, kadar izvaja mentorstvo več kot 50 odstotkov obveze; in dodatek v višini 5 odstotkov osnovne plače, kadar izvaja mentorstvo kandidata manj kot 50 odstotkov delovne obveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.