Slovenija
26 ogledov

Naj pokajo varno

Posledice nepravuilne uporabe so lahko zelo hude. (Foto: Policija) Žurnal24 main
Možnarji morajo biti preizkušeni in žigosani, možnarist pa mora imeti potrdilo o usposobljenosti.

Pokanje z možnarji je v nekaterih delih Slovenije tradicionalen del praznovanja velikonočnih praznikov. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kljub temu je treba upoštevati nekaj predpisov, da bo takšno pokanje tudi varno.

Pokanje z možnarji izhaja še iz poganskih časov. Takrat naj bi glasen hrušč uporabljali za odganjanje zlih duhov v času prehoda zime v pomlad. Kasneje se je običaj prenesel v krščanstvo. Streljanje z možnarji na velikonočno nedeljo je budnica in vabilo k vstajenjski procesiji.

Možnaristi morajo imeti preizkušene in žigosane možnarje ter certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.  Pokanje ni dovoljeno med 22. in 6. uro.  

V preteklih letih je prihajalo do poškodb. Najpogostejše posledice so opečeni prsti, razcefrani ali celo odtrgani udi, pogoste so poškodbe obraza in oči. Poleg tega moti tudi živali ter onesnažuje okolje Med velikonočnimi prazniki je sicer največ pokanja s karbidom in raznimi posodami, uporabljajo tudi možnarje, ki jih polnijo s smodnikom.

Uporaba drugih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok (različne oblike etrad), pa je v tem času prepovedana

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.