Slovenija
38 ogledov

"Naj pride sama"

Reševalci Suzna Kos
112. Iz hotela za turistko zaman klicali reševalce; dežurni tretjič kar prekinil.

V noči na nedeljo so iz ankaranskega hotela klicali na interventno številko 112 in prosili za pomoč. Italijanska turistka se je namreč zelo slabo počutila, zato je njen mož zaprosil, naj pokličejo reševalce. "Klicali smo trikrat, vendar zaman," so nam povedali v hotelu. Po naših podatkih je sicer center za obveščanje v tej noči od 23. ure do nekaj čez 3. uro zjutraj prejel vsega šest klicev, od tega tri iz Ankarana.

Na spletu je zaokrožil tudi povzetek dogajanja, ki gre med drugim takole: "Zaspana oseba na drugi strani telefona je najprej trdila, da nimajo razpoložljivega reševalnega vozila, potem je dejala, naj turistka sama pride do bolnišnice, po tretjem klicu pa, naj jo pošljemo s taksijem. Zavrnili so nas z besedami, naj se ne norčujemo in da zaradi nje ne bodo hodili v hotel." Nato je bila zveza prekinjena. Presenečeni in šokirani uslužbenci hotela so soprogu bolne Italijanke razložili, da pomoči pač ne bo. Ženska je bila nato prepeljana na tržaško urgenco.

Ena ekipa v Ljubljani

Ker je ena reševalna ekipa ob 1. uri odšla v Ljubljano, je dežurstvo reševanja življenjsko ogroženih za vso Obalo prevzela ekipa dveh reševalcev in zdravnika Marina Ferfolje iz piranskega zdravstvenega doma (ZD), h kateremu so bili prevezani vsi trije klici. Direktor ZD Matjaž Krajnc je povedal, da uradne pritožbe ni prejel. "Po do zdaj zbranih podatkih ni bilo podatkov o življenjski ogroženosti; napotitev bolnice z lastnim prevozom v bolnišnico je bila ustrezna. Zadnji klic pa je bil prekinjen zaradi splošnega razpravljanja in kritiziranja zdravstvenega sistema, čemur urgentni telefon ni namenjen," je dodal.

Komentarjev 1
  • dragec 08:18 09.januar 2013.

    To je trenutno stanje v našem javnem zdravstvu!!!