Slovenija
44 ogledov

"Naj se civilna družba prebudi"

Žurnalov kolumnist Dejan Steinbuch Žurnal24 main
Memorandum poziva socialne partnerje k večji odgovornosti, zakonodajalce in vlado pa k nujnim reformam v družbi za ponoven zagon. Obrača se tudi k civilni družbi, od katere pričakuje, da se bo prebudila in prevzela svoj del odgovornosti pri odpiranju aktualnih vprašanj ter pomagala iskati rešitve.

Zavod za odgovorno prihodnost – Gibanje odgovornih je pripravil memorandum o odgovorni prihodnosti, ki vsebuje temeljna izhodišča za sodelovanje civilne družbe, sindikatov, zakonodajne in izvršilne oblasti pri novi družbeni pogodbi za odgovorno prihodnost Slovenije.

Cilj memoranduma je, da se ob čim širši podpori splošne javnosti politikom, gospodarstvenikom in sindikatom predstavijo tudi stališča državljanov.

Podpisala so ga znana imena

Dokument je prvi podpisal ustanovitelj Gibanja odgovornih Dejan Steinbuch. Nato se je pridružilo tudi nekaj znanih imen. Med njimi nekdanji vrhunski alpski smučar in poslovnež Jure Košir, predsednik uprave Simobila in menedžer Dejan Turk, direktor Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič, ekonomist Matej Lahovnik, odvetnik Jani Soršak, odvetnici Nina Zidar Klemenčič in Branka Neffat, direktor Inštituta za strateške rešitve Tine Kračun, raziskovalec Laris Gaiser, sociologa Urban Vehovar in Sladjana Mihajlović, poslovneža Franci Pliberšek in Peter Polanič, literat Mitja Čander, pravnica Dominika Švarc, nekdanja vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihela Zupančič in slikar Jaša Mrevlje Pollak.

Pozivajo k iskanju predlogov

Memorandum poziva sindikate, vlado, opozicijo, vse politične stranke in civilno družbo, naj z odgovornim in konstruktivnim delovanjem poiščejo predloge, ki bodo Slovenijo rešile pred političnim, socialnim, moralnim in finančnim bankrotom.

"Sindikati zadnja leta, pa naj bo vlada leva ali desna, izkoriščajo permisivno referendumsko zakonodajo in s pozivi k stavki še zaostrujejo krizo. To se je zgodilo lani ob propadlih reformah in to se dogaja letos ob varčevalnih predlogih. Takšno obnašanje je destruktivno, neodgovorno in veča zaostanek Slovenije za razvitimi državami," je ob uvodnih aktivnostih v sporočilu za javnost Gibanja povedal Steinbuch.

Komentarjev 14
  • allstarr111 11:30 07.marec 2013.

    Večina je priviligirancev ali pa so otroci priviligiranih staršev, sedaj bi se šli gibanje ki bo gibalo kaj ? curo meto

  • sweetdogs 21:45 28.maj 2012.

    Najprej naj ti odgovorneži kaj konkretnega naredijo, da vidimo v katero smer želijo preljat civilno družbo. V tisto 'ne smem se zamerit Jankoviću/levim ali Janši/desnim' ali gremo v raztur elit ter korumpicije in postavljanje moralne in pravične družbe, ki bo ...prikaži več vsem prinesla lepšo prihodnost. HOČEMO KONKRETNE PROJEKTE!

  • Avatar atojeto
    atojeto 21:43 28.maj 2012.

    Sedaj so pa sindikati glavni krivec za krizo. O pravih lopovih pa nič. Še eni, ki bi radi pristavili svoj piskerček.