Slovenija
18 ogledov

Naj se dokončno odreče vplivu

Milan Kučan Saša Despot
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici je objavila novo javnomnenjsko raziskavo. Vlade ne podpira 76 odstotkov vprašanih, večina meni, da Thaler meče slabo luč na Slovenijo.
Anketo so opravljali po telefonu od 25. do 30. marca, anketirani so bili 904 polnoletni Slovenci.

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici je v seriji Slovenski utrip o blaginji v Sloveniji objavila novo javnomnenjsko raziskavo, o referendumih o zakonu o malem delu in zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o aferi Thaler.

Afera Thaler na Slovenijo meče slabo luč
Korupcija ozioma afera, ki je je osumljen nekdanji evroposlanec Zoran Thaler, po mnenju anketirancev na Slovenijo meče slabo luč, Tako meni skoraj tri četrtine vprašanih. Takšnega mnenja so predvsem poklicno izobraženi, prebivalci manjših krajev, prebivalci urbanih področij, zaposleni in tisti s srednjimi dohodki, se pa mnenje o tem s starostjo krepi, kažejo izsledki javnomnenjske razskave, ki jo je pripravila Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Prebivalci Goriške regije se bodo referenduma udeležili v manjši meri kot prebivalci drugih regij.

O malem delu
Javnomnenjska raziskava, ki so jo pripravili na fakuleti, kaže, da se bodo referenduma o malem delu v večji meri udeležile ženske, srednje izobraženi, upokojenci in zaposleni v zasebnem sektorju. Udeležba narašča tudi s starostjo. Zakonu o malem delu najbolj nasprotujejo srednje izobraženi, vaščani, prebivalci ruralnega okolja, študenti in dijaki, je pa nasprotovanje odvisno tudi od starosti in višine dohodka.
Za zakon o malem delu bi glasovalo nekaj manj kot 27 odstodkov, medtem ko bi proti glasovalo malce več kot 36 odstotkov anketirancev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Anketiranci ne bi podprli pokojninske reforme. Takšnih je skoraj polovica. Najbolj reformi nasprotujejo srednje izobraženi, vaščani, prebivalci urbanih področij, gospodinje ter anketiranci z dohodkom med 500 in 1.000 evri.

Vlade ne podpira 76 odstotkov vprašanih
Sedanje vlade ne podpira 76 odstotkov, podpira pa jo le okrog 16 odstotkov, med katerimi so predvsem starejši, bolj izobraženi, in prebivalci večjih naselij.

Glede možnosti, da bi vlado še pred volitvami prevzel Janez Potočnik, so anketiranci zelo različnega mnenja. Večina jih meni, da Potočnik v današnjih razmerah kot premier ne bi bil uspešen. Predvsem moški, poklicno izobraženi, prebivalci manjših krajev, prebivalci urbanih področij, zaposleni v javnem sektorju pa so mnenja, da bi Potočnika v primeru prevzema vlade usmerjali drugi.

Tretjina vprašanih meni, da jim v naslednjih mesecih grozi realna nevarnost izgube službe.

Živimo slabše kot pred štirimi leti
Le slaba polovica anketirancev je srednje zadovoljna s svojim materialnim standardom. Manj so zadovoljne ženske, poklicno izobraženi, vaščani, brezposelni, upokojenci. Prav tako slaba polovica anketirancev meni, da se glede na materialni standard uvrščajo v nižji srednji razred.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Skoraj 60 odstotkov vprašanih meni, da bi se Milan Kučan moral dokončno odreči vplivu na politiko.

Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da kar 63 odstotkov anketiranih meni, da živijo slabše kot pred štirimi leti, med njimi so predvsem ženske, poklicno izobraženi, prebivalci manjših vasi, brezposelni in upokojenci ter tisti z najnižjimi dohodki.

Da živijo veliko slabše kot pred štirimi leti, pa menijo predvsem stari med 35 in 54 let, poklicno izobraženi, brezposelni in upokojenci in večina jih meni, da bomo čez štiri leta živeli še slabše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.