Slovenija
7 ogledov

Naj spregovorijo o stiski

Pogosto se stiske med prazniki zaostrijo, osamljenost in tesnoba se povečata, me Žurnal24 main
Gospodarska kriza utegne povečati število samomorov tudi pri nas.
"Ob pregledu podatkov o samomorih v Evropi v 20. stoletju vidimo, da so bile gospodarske krize s svojimi pritiski ogrožujoče tudi na področju samomorilnosti," ugotavlja Onja Tekavčič Grad , predsednica združenja za preprečevanje samomora.

Ogrožene regije
Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS med najbolj ogrožene regije v Sloveniji spadajo Celje, Maribor, Murska Sobota in Ravne na Koroškem.

"Razlogi za samomor so številni, povezujemo pa jih tudi s socialno-ekonomskimi razmerami, ki so v navedenih regijah že vrsto let slabše kot v drugih predelih Slovenije," pojasnjuje Nuša Konec Juričič z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. "To so predeli, kjer so stiske zaradi ekonomskih razlogov višje, brezposelnost visoka, obenem pa je veliko zlorab alkohola in drugih substanc," pojasnjuje tudi Tekavčič Gradova.


Za povečavo kliknite na sliko. © Žurnal24 grafika

 
Prazniki in samomori
"Po lanskih podatkih o samomorih za celjsko regijo je največ samomorov v mesecu marcu, juniju in juliju in ne med decembrskimi prazniki," je opozorila Nuša Konec Juričič z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

So pa podatki iz leta 2007 spodbudni: v Sloveniji je bilo lani 92 samomorov manj kot leto prej.

"Pogosto se stiske pred in med prazniki zaostrijo, osamljenost in tesnoba se povečata," je odločitve ljudi, ki naredijo samomor med prazniki, komentirala Tekavčič Gradova. Po njenih besedah je zato v tem času še bolj pomembno, da svojci in bližnji posameznikom v stiski spregovorijo odprto in jim s pogovorom odprejo še druge možnosti reševanja težav. "O samomorilnih mislih pa se posamezniki lahko pogovarjajo prek kriznih telefonov, z osebnimi zdravniki, v psihiatričnih ambulantah in psihiatričnih bolnišnicah," je dodala.

"Kadar človek grozi s samomorom, ga ne puščajmo samega, vse dokler nimamo zagotovljene ustrezne pomoči in varnosti," svetuje Nuša Konec Juričič . Po njenih besedah moramo iz bližine odstraniti vsa nevarna sredstva, ki bi se lahko uporabila pri izvedbi samomora. "Osebo pomirimo in ji prisluhnimo brez obtoževanja, če stiska ne mine, pa jo pospremimo do zdravnika," je dodala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.