Slovenija
26 ogledov

Naj to poletje ne bo vaše zadnje

Prometna nesreča pri Gabrku. ZGRS Sežana
Meseci junij, julij in avgust so v zadnjih letih, kar se tiče prometne varnosti, najbolj krvavi. V omenjenih mesecih je v zadnjih letih povprečno umrlo 38 ljudi, 300 pa se jih je huje poškodovalo. Da bi se temu izognili, upoštevajte napotke za varnejšo vožnjo po cestah.

Slednje je izdala Javna agencija RS za varnost prometa, kjer za letošnje poletje pričakujejo še nekoliko slabšo prometno varnost na slovenskih cestah.

Na to opozarja tudi statistika, saj je v letošnjem poletnem času umrlo že 17 udeležencev cestnega prometa.

1. PREVELIKA HITROST

Ta še vedno ostaja problem številka ena na slovenskih cestah, pravijo na agenciji.

"Neprilagojena hitrost je še posebej nevarna na cestah izven naselja, saj se tu hitrost pojavi kot vzrok za nastanek prometne nesreče v več kot 80 odstotkih vseh smrtnih prometnih nesreč.

Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti, zato pozivamo voznike, da dosledno upoštevajo vse omejitve hitrosti ter opozorila na nevarnosti. Poleg tega pa naj se pri prehitri vožnji v bližini, kjer prebivajo ali delajo, ne zanašajo na poznavanje cestne infrastrukture ter običajnega prometa na njej."


2. UTRUJENOST

Gre za enega izmed glavnih povzročiteljev od 10 do 20 odstotkov vseh smrtnih žrtev na cestah.

"In ker vročina še poslabša utrujenost, svetujemo, da kot vozniki med vožnjo začutite znake zaspanosti, opravite kratek dremež od 10 do 20 minut, ki bo preprečil nekaj utrujenosti in slabega počutja.

Priporočamo, da si med vožnjo pogosto vzamete odmor najmanj na vsaki dve uri za od 10 do 20 minut, izstopite iz avta, se nadihate svežega zraka, razgibate ter zaužijete veliko brezalkoholne pijače. Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju."


3. MOTORISTI, VOZITE Z GLAVO!

Tudi med motoristi je eden izmed najpogostejših vzrokov prometnih nesreč hitrost.

"Prispevajte k svoji varnosti ter uporabljajte zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi), bodite čim bolj vidni s čelado svetle barve ter odsevnim brezrokavnikom, imejte prižgane luči, uživajte v vožnji ter ne sproščajte adrenalina in ne preizkušajte zmogljivosti motornega kolesa, saj s tem spravljate v nevarnost tudi ostale udeležence v prometu," še zaključujejo na agenciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.