Slovenija
1416 ogledov

"Naj ugotovijo, kako je prišlo do posla"

Ograja v Beli Krajini T. L.
Transparancey International (TI) Slovenia je naznanil sum storitve kaznivega dejanja zaradi pogodb o nakupu ograje.

TI Slovenija je po skoraj treh letih prejel dokumente, povezane z nakazili Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve podjetju Minis d.o.o, ki je izpeljalo večino poslov z ograjo na meji. TI Slovenia po temeljiti analizi pridobljene dokumentacije sumi, da je ena od pogodb neskladna z Zakonom o javnih financah in z Zakonom o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015. 

Kot pojasnjujejo v TI Slovenia pogodba za nakup rezilne žice vsebuje predplačilo v višini 860.832 evrov, kar znaša 70 odstotkov celotne vrednosti pogodbe. Predplačilo v takšni višini se lahko odobri le s soglasjem ministra za finance, kar pa naj se na podlagi dokumentov, ki jih je posredovalo ministrstvo za finance, ne bi zgodilo. 

Panelna ograja na meji Slovenije in Hrvaške Posli z državo Slovenija Dobičkonosni državni posli podjetja Minis: Od blokiranih računov do vrtoglavih dobičkov

"Zaradi ugotovljenih sumov nepravilnosti smo na okrožno državno tožilstvo naslovili naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic  zoper odgovorno osebo Zavoda za blagovne rezerve, ki je navedene pogodbe podpisala. Pristojni organi naj dokončno ugotovijo, kako je do posla prišlo, zakaj je bilo izbrano ravno to podjetje in katere morebitne nepravilnosti so se pri tem zgodile," je povedala Alma Sedlar, presednica TI Slovenia. 

Miro Cerar je zavrnil očitke. Dejal je, da je bilo takrat odločitev o ograji nujno sprejeti in da so jih sprejeli pristojna ministrstva in njihovi organi po strokovnih merilih. 

ograja meja dobova begunci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V TI Slovenia opozarjajo na dolgotrajnost postopkov, kar onemogoča izvajanje nadzorne funkcije s strani civilne družbe. Zaradi dolgotrajnega postopka pred upravnim sodiščem so tako ministrstvu za pravosodje predlagali nadzor nad delom sodišča. 

V času pridobivanja dokumentov je navedeno podjetje nadaljevalo poslovanje z državo, prav tako pa so pretekli roki za sankcioniranje odgovornih oseb v prekrškovnih postopkih. V vmesnem času je Zavod prav tako dosegel umik transakcij v višini več kot 7,5 milijona evrov iz spletne aplikacije Erar, TI Slovenia pa je dosegel, da so se transakcije vrnile v aplikacijo.

Tehnične ovire Slovenija Visoki zaslužki, ki jih je država skrila pod oznako "tajno"

Ograja v Razkrižju | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z enim zaposlenim do posla z državo

Prvo naročilo v višini skoraj 250 tisočakov je notranje ministrstvu oddalo žalskemu podjetju Minis, d. o. o., ki je še leta 2014 in 2015 zaposlovalo le enega zaposlenega. Izvajalca naj bi po pojasnilih ministrstva zaradi nujnosti izbrali s pomočjo evidenčnega naročila, po tem, ko so cene preverili pri treh potencialnih ponudnikih. Zunanjega izvajalca naj bi ministrstvo potrebovalo, ker delo na terenu zahteva orodja in mehanizacijo, ki ga ministrstvo nima. Podjetje je po pojasnilih ministrstva sodelovalo tudi pri posredovanju rezilne žice.

Iz aplikacije za prikaz porabe javnega denarja Erar je bilo že januarja 2017 razvidno, da je do takrat zavod za blagovne rezerve posredniku v več nakazilih nakazal 3.375.490,45 evrov. 

Panelna ograja na meji Slovenije in Hrvaške Slovenija Alenka Bratušek: Posla ni dobil najcenejši ponudnik

S poslom naj bi bilo povezanih več nekonsistentnosti. Med drugim naj bi se ponudbe podjetij razlikovale od končnega poročila o pregledu ponudb, na podlagi katerega so na zavodu izbrali ponudnika. 

žica Slovenija "Tehnične ovire" dražje še za nekaj tisoč evrov Tehnične ovire Slovenija "Kako lahko podjetje s takšnimi referencami dobi milijonski posel?"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 19:21 06.marec 2019.

    Cmeravc vse ve... mafijozo, kot vsi njegovi priskledniki. Gnoj lopovski in to naj bi bil etični pravnik - lopov.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:03 06.marec 2019.

    pri stranki maketnega centra se pri večjih naročilih vedno zmotijo za kako končno nulo, ali dve, pač excel jim nagaja, tako kot je to tudi ostalim strankam, zato ni nič čudno, da imajo nekateri milijone na privat računih, ki so ...prikaži več jih prihranili pri pitju kavice. Vprašanje zdaj je; Bo murgeljsko lutkovno gledališče odstavilo Miro Cerarja, ali ne?

  • jakec1575 08:59 06.marec 2019.

    Najbilj etični... etika se dela, ne pa govori o njej. Financ minister ga je natehnil z nepodpisom. Miro se je ocitno bolj z eno kiklo ukvarjal, kot z državo. Javni uslužbenc iz faksa pac. placa pride, pogodbe pridejo, odgovornosti nobene. ...prikaži več kar se Janezek nauci, to Janez zna.