Slovenija
160 ogledov

Naj vam požar ne uniči praznikov

Advetni venček Shutterstock
Praznike konec leta zaznamujejo tudi svetleči okraski, novoletne smrečice, venčki. Kljub evforiji ne pozabite na varnost - tudi pri nas vsako leto beležimo večje število požarov v domačem okolju, k čemur prispevajo požari na prazničnem okrasju.

Tako naravne kot umetne smrečice spadajo med lahko gorljive materiale. Deli naravne smreke se lahko vžgejo že pri temperaturah, ki znašajo okoli 250 stopinjah Celzija, pri podobnih temperaturah se vžge tudi večina plastičnih okraskov. "Lastnost plastičnih materialov iz katerih so smrekica in novoletni okraski je tudi, da med gorenjem kapljajo in tako netijo tudi požare pod seboj. Poleg tega plastični materiali med gorenjem tvorijo veliko dima," je za zurnal24.si pojasnil predsednik komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije Aleš Jug.

Na novoletnih jelkah ne prižigajte sveč (plamen sveče preseže 1000 stopinj Celzija) ali kresničk.

Venčke zmočite z vodo

Lučke na smrečici pa z vidika možnosti nastanka požara niso najnevarnejše. "Prižiganje svečk na adventnem venčku je zaradi možnega stika plamena in smrečja adventnega venčka za nastanek požara bolj nevarno od prižiganja lučk na novoletni smrekici. Do požara navadno pride, ko svečko prižgemo, ta odgoreva in se niža. Ko pride dovolj nizko, pride lahko v stik z gorljivim smrečjem, ki se hitro vžge," opozarja Jug.

Zato velja upoštevati nekaj nasvetov:
-adventi venčki naj bodo na negorljivi podlagi
-svečke na adventnem venčku je bolj zamenjati z lučkami na baterije
-svečke naj bodo v negorljivih podstavkih, ki naj bodo višji od samega advetnega venčka
-naraven adventni venček pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.

Pomembno pa je tudi, kam v stanovanju postavite smrečico z lučkami in adventni venec. Oboje postavite najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljiv snovi (npr. omara). Smrečice ne postavite ob edini izhod iz prostora, postavite jo tako, da se ne more prevrniti.

Smrečica polno gori v nekaj sekundah  

Najbolje je, da imate doma nameščen gasilnik, če že pride do požara. Kot svetuje Jug, si pri gašenju adventnega venčka lahko pomagate tudi drugače: s požarno odejo, vodo iz pipe, gorenje bo prenehalo tudi, če čez venček poveznete večjo posodo.

Veliko težje pa je gašenje smrečice. "Od začetnega vžiga smrečice do polno razvitega gorenja smrečice lahko mine le nekaj sekund. Od tu se požar razvija na ostale gorljive materiale v prostoru. V eni ali dveh minut lahko začetno gorenje novoletne smrekice preide v zelo velik požar, ki ga bodo morali gasiti gasilci. Tako se lahko stanovalcem, ki niso uspeli pogasiti začetnega požara na smrekici svetuje le takojšen umik iz stanovanja in obveščanje centra za obveščanje o požaru," pravi Jug.

Če vam torej ne uspe pogasiti začetnega požara, se umaknite iz prostora, obvestite gasilce in morebitne druge stanovalce. Za seboj zaprite vrata, saj boste s tem zmanjšali dotok zraka v prostor, kjer gori in s tem upočasnite gorenje ter prehajanja dima v druge prostore.

Ni natančne statistike

Tudi v Sloveniji v prazničnem decembrskem obdobju beležijo večje število požarov v domačem okolje, del vzroka gre pripisati tudi novoletnim okraskom. Natančne statistike o pa ni.

Po podatkih ameriškega združenja za požarno varnost pa eno od treh božičnih drevesc zagori zaradi elektrike, na štirideset požarov v novoletnem času je vsaj en nastal zaradi novoletnega okrasja. Več kot 56 odstotkov požarov zaradi novoletnega okrasja nastane zaradi stika novoletnega okrasja z gorečimi svečami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.