Slovenija
193 ogledov

Naj vas deževen vikend ne zadrži doma

Spomin na dogajanje v okviru lanskega tedna mobilnosti. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V sklopu spodbujanja mobilnosti bodo konec tega tedna in na začetku naslednjega številne dejavnosti. Za vsakega nekaj: brezplačno z vlakom naokoli, z vodičem po Ljubljani, čistilna akcija na Primorskem.
Ponekod lahko v teh dneh parkirate brezplačno. Več v članku Parkiranje zastonj, vožnja ne.

Kot smo že pisali, se je včeraj začel Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal do 22. septembra. Namen tedna je spodbujati prebivalce, naj uporabljajo okolju prijaznejša prevozna sredstva. Osrednja tema letošnjega evropskega tedna mobilnosti je "Potuj pametneje, živi bolje".

Zato bodo Slovenske železnice v sodelovanju z občino Maribor v nedeljo na relaciji Maribor–Ruše organizirale brezplačen prevoz (iz Maribora odpelje ob 10. uri); posebni vlak bo vozil tudi med Mursko Soboto in Petrovci (iz Murske Sobote odpelje ob 15. uri).

Popust na Evropski dan brez avtomobila
22. septembra bodo vsi potniki Slovenskih železnic lahko v 1. ali 2. razredu vseh vrst vlakov po Sloveniji, tudi na vlakih ICS, potovali s 50-odstotnim popustom. Otroci, stari do 12. let, pa se bodo na ta dan v spremstvu staršev ali starih staršev lahko vozili brezplačno, so sporočili iz Slovenskih železnic. Isti dan bodo svojo ponudbo predstavili na stojnicah v Ljubljani (Stritarjeva ulica) ter v Mariboru (Trgu svobode) in za prvih sto obiskovalcev pripravljajo presenečenje.

Nekaj predlogov, kam za konec tedna:
Ljubljana: Pred poslopjem hiše Evropske unije bo informacijska stojnica s kolesom sreče, kjer si lahko prislužite praktično nagrado za uporabo pri okolju prijaznejšem gibanju po mestih. Javni zavod Turizem Ljubljana v nedeljo organizira brezplačni turistični program: ogled Mestne hiše, dveurni vodeni ogledi mesta s kolesom, brezplačne vožnje s turističnim vlakom na Ljubljanski grad.
Maribor: Jutri bo med 9. in 17. uro kolesarski maraton (82 in 144 km), v nedeljo pa se lahko z vlakom ob 10. uri odpravite na izlet v Ruše, se udeležite Eko maratona (10 in 21 km) ali pa obiščete stojnico na železniški postaji, kjer se lahko seznanite s pravicami potnikov.
Jesenice: Jutri bo ob 10. uri v Športnem parku Podmežakla začetek družinskega kolesarskega izleta.
Celje: ob Savinjskem nabrežju bo med 9. in 11. uro v sklopu Dneva gibanja potekala dvokilometrska hoja.
Koper: jutri bodo številne dejavnosti (preizkus hoje, predstavitev nordijske hoje, pohod, kolesarski izlet, otroška kuharska delavnica, minute za aerobiko,...). V nedeljo bo čistilna akcija na odlagališčih ob porečju Rižane ali Dragonje, brezplačen avtobusni prevoz, s kolesi pa se boste lahko odpravili v zaledje Slovenske Istre.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.