Slovenija
30 ogledov

Naj vas neopravljeni izpiti ne zavedejo

Svetovalci v m2 opozarjajo, da morajo študenti z lastniki stanovanj skleniti pis Žurnal24 main
Študentje, ki so v preteklem šolskem letu že bivali v njih ali pa pri zasebnikih s subvencijo, imajo čas za oddajo prošnje za podaljšanje bivanja še do četrtka. Podajamo odgovore na najpogostejša vprašanja.
ČE SE BOSTE ODLOČILI ZA BIVANJE V ŠTUDENTSKEM DOMU.
Ali lahko oddam vlogo, če nisem opravil vseh predmetov?

Četudi do oddaje vloge še niste opravili vseh izpitov, lahko prošnjo še vedno oddate. Upoštevajo se namreč ocene o opravljenih izpitih do obravnave vloge za sprejem, ne glede na to, koliko izpitov imate opravljenih.

Pozabil sem se podpisati. Ali zato lahko ostanem brez sobe?
Če se boste pozabili podpisati na prošnjo za podaljšanje bivanja v študentskem domu, lahko to še vedno storite v Pisarni za študentske domove. Nepodpisana prošnja namreč pomeni nepopolna vloga in se lahko zato zavrže.

 

8215 sob v Ljubljani

V Ljubljani je letos na voljo 8215  postelj v študentskih domovih (350 pri zasebnikih), v Mariboru 3049 postelj, 450 mest za študente pa je še v dijaških domovih v Mariboru, Celju, Murski Soboti. V Kranju je na voljo 280 postelj, v Kopru 670. Več o tem si preberite v naslednji povezavi.

Nisem naredil letnika. Ali mi še pripada subvencija?
Subvencija vam pripada toliko časa, kolikor traja vaš študij in v času absolventskega staža, če je vpisan. Če boste letnik ponavljali, lahko še vedno subvencionirano bivate, vendar se vam bo pravica do subvencioniranja na koncu študija skrajšala za eno leto.

Do subvencije pa niso upravičeni tisti, ki nima statusa študenta ali pa pavzira. Če se pa naslednje leto vpišete v letnik, lahko kot novinec spet zaprosite za subvencijo.

Kako naj vem, da je prošnja prišla na pravi naslov?
Če boste poslali prošnjo s priporočeno pošto, potem bo ta zagotovo prišla na pravi naslov. Če bo prošnja nepopolna, vas bo Pisarna za študentske domove pozvala, da jo v roku dopolnite. Pomembno je, da je vsa komunikacija med Pisarno in študentom v pisni obliki.

Pisarna prošnje začne obravnavati s prvim avgustom, v treh dneh po 15. septembru pa izdela prvi prednostni seznam za vseljevanje - nanj so uvrščeni študenti, ki imajo ugodno rešene prošnje in določeno število točk.
 

Do subvencije niso upravičeni tisti, ki pavzirajo ali pa nimajo statusa študenta. © Dejan Mijovič

 
ČE SE BOSTE ODLOČILI ZA BIVANJE PRI ZASEBNIKIH.
Ali študent lahko, medtem ko čaka na dom, koristi subvencijo za bivanje pri zasebnikih?
Ne.

Kdaj ne bom prejemal subvencije za bivanje pri zasebniku?
Meseca avgusta in septembra.

Oddal sem vlogo za študentski dom, a sem se premislil. Želim imeti subvencijo pri zasebniku?
Najprej to pisno obvestite Pisarno. Za to imate čas dokler se ne vselite v študentski dom, oziroma podpišete pogodbe za subvencioniranje pri zasebniku.

Kolikšna je višina subvencije za bivanje pri zasebniku in zakaj?
Višino subvencije za vsako študijsko leto določi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in šport septembra. V iztekajočem šolskem letu je subvencija znašala 40 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.