Slovenija
36 ogledov

Naj vpišem gradbeništvo ali fiziko?

slovenija05.05.09, iapss, ac ga ljubljana 2009, fdv, ljubljana, studenti, foto: Nik Rovan
Dijaki, ki so maturo opravili v jesenskem roku, se bodo v začetku oktobra lahko prijavili na preostala prosta mesta v tretjem razpisnem roku.

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo v jesenskem roku, bodo danes izvedeli za rezultate. Tisti, ki so maturo uspešno opravili, se bodo lahko vpisali na še prosta mesta na razpisanih študijskih programih v tretjem prijavnem roku, ki bo od 1. do 5. oktobra.

Podatki o še prostih mestih na fakultetah bodo objavljeni 1. oktobra. Medtem ko so bili nekateri programi popolnoma zasedeni že v prvem roku, so se drugi popolnili v drugem roku, nekaj mest pa bo gotovo še prostih.

Letos je bilo skupaj razpisanih 19008 prostih mest, za katera je v prvem razpisnem roku prispelo 16151 prijav, največ za Univerzo v Ljubljani.

V drugem prijavnem roku so fakultete za 7971 prostih mest dobile skupaj 4324 prijav (prve želje).

Največ zanimanja za študij v Ljubljani

Glede na delež prijav na posamezne programe v drugem roku, si lahko kandidati na Univerzi v Ljubljani, kjer je zasedenost največja, obetajo še nekaj prostih mest na programih, kot so lesarsto ali kmetijstvo - živinoreja (Biotehniška fakulteta), geodezija, gradbeništvo ali vodarstvo in okoljsko inženirstvo (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) ter fizika in matematika (Fakulteta za matematiko in fiziko).

Prosta mesta bodo ponudile tudi Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici, kjer je bila zasedenost po prvem razpisnem roku le 13 odstotna. Zasedenost programov po prijavi v drugem razpisnem roku, si lahko natančno ogledate tukaj.

Vpogled v rezultate do konca meseca

Jesenski rok splošne mature se je začel 24. avgusta. Po podatkih Državnega izpitnega centra se je nanj prijavilo 1813 kandidatov.

Vsi, ki se z rezultatom na maturi ne bodo strinjali, bodo lahko pisno zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo podali do 19. septembra, sami vpogledi pa bodo potekali od 22. do 29. septembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:31 16.september 2015.

    Verjetno boljš če se vpišeš na gradbeništvo. Fizika je sicer uporabna sam če ne veš kaj točno bi počel z znanjem fizike potem rajš gradbeništvo.

  • rororkoko 11:54 16.september 2015.

    najbolje je, če si pokvarjena pizda! sigurno uspeš v življenju!