Slovenija
62 ogledov

"Naj zastavita svoji hiši!"

"Ministrica za obrambo je toliko pametna, da ne poskuša prekiniti pogodbe in je Žurnal24 main
Ivan Črnkovič. Direktor Rotisa, poslovni partner Patrie in obtoženec v zadevi Patria je sprva osoren. Sogovornika poskuša disciplinirati, a se zmehča, ko naleti na odpor.

Kdaj pričakujete začetek obravnave v primeru Patria?
Želimo, da bi se začela čim prej. Nekateri obtoženci so sodišče zaprosili, naj s postopkom pohiti. Po nekaterih informacijah pa žal kaže, da se bo zadeva vlekla do naslednjih volitev, ker želijo onesposobiti Janeza Janšo. Imam informacije, da bo prva obravnava šele poleti ali jeseni. En mesec sploh nismo imeli vpogleda v sodni spis, kar je protizakonito.

Ga danes že imate?
Ja, danes ga že imamo in odvetniki ga proučujejo. Čim prej želimo dokazati, da nismo krivi. Nisem obsojen, a o meni vsi govorijo kot o zločincu. Zato imamo veliko gospodarsko škodo. Pred obtožnico smo bili dogovorjeni, da bo avstrijski partner v Rotis vložil pet milijonov evrov in bomo odprli 50 novih delovnih mest. Ko je prišel obtožni predlog, so se umaknili in zdaj čakajo, kako se bo zadeva končala.

Kombinacija elegance in vojaške discipline

Kostelec. V Črnkovičevi pisarni visita stari risbi Kočevja in gradu Kostel ob Kolpi. “Tam sem doma,” razloži. Njegovo podjetje Rotis ima proizvodnjo v Kočevju in Srbiji, izdeluje predvsem ležaje in zobnike. “Konkurenčni smo Nemcem,” pravi inženir strojništva, za svojih 50+ let vitek in zelo opazno eleganten. Pisarne ima v Trzinu pri Ljubljani, v njih zaposleni pa so, vsaj na prvi pogled, izjemno disciplinirani. Kot vojaki.

Vam je žal, da ste vstopili v posel?
Neskončno. Tudi zato, ker se s Patrio že od prvega dne nismo ustrezno razumeli. Nesrečen sem tudi, ker je Slovenija zaradi rušenja Janše maksimalno spolitizirala projekt. V tem poslu že dolgo ni več nikakršnega izziva in veselja.

Kakšno škodo boste utrpeli, če bo pogodba prekinjena?
Junija 2009 smo bili zaradi pritiskov pripravljeni podpisati pismo o nameri z ministrstvom za obrambo in reorganizirati pogodbo, s katero bi zmanjšali število vozil, spremenili konfiguracijo in pogoje za dobavo. Že leto in pol pa čakamo vlado, da pove, ali bo pogodbo prekinila ali nadaljevala. Patria je jasno povedala, da vsak mesec nastaja za več milijonov evrov škode. Ljudje čakajo, ker nimajo pravega dela v Patrii, Gorenju in Rotisu. V državi pa ni nikogar, ki bi odločil, ali naj se pogodba prekine ali spremeni in nadaljuje. Če bi bili politiki pametni, bi pogodbo nadaljevali, dokler ne bi bila na sodišču dokazana korupcija. V tem primeru bi se stvari vrnile na izhodišče in Slovenija bi dobila odškodnino. Če bi nadaljevali pogodbo, Slovenci ne bi izgubili ničesar, dokler korupcija ne bi bila dokazana. Če korupcija ne bo dokazana, pogodba pa razdrta, bo Patria zahtevala odškodnino za izgubljena leta, izgubljen dobiček in prekinjen posel. Odškodnina bo zagotovo višja od 50 milijonov evrov.

Kako dolg bo proces?
Sodni proces bo končan šele v desetih letih. Mene verjetno takrat ne bo več med živimi. Naj naša politika, gospa Oražmova in gospod Anderlič, zastavita svoje hiše, da bosta plačala odškodnino, če korupcija ne bo dokazana. Bomo že naslednji dan videli, ali se bo pogodba nadaljevala. Tako politiki ropotajo z brezveznimi stvarmi, ki nimajo gospodarske osnove, Slovenija pa trpi škodo. Obtožni predlog je na trhlih nogah. Če bi bil podprt z dokazi, bi bili mi v priporu, primer pa že na višjem sodišču.

Patria bi zahtevala odškodnino od Rotisa, ne od Slovenije, saj ste vi njena pogodbena stranka.
Ja, mi pa bi tožili naprej.

Vendar bi morali najprej plačati Patrii in potem izterjati denar od države.
Ne, v takšnih primerih se stvar prelaga, mi pa bi verjetno povezano s Patrio skupaj tožili 
državo.

Obtoženi ste, da ste del dobička obljubili ljudem, ki bi vam pomagali pridobiti posel s Patrio.
Krkoviču, Zagožnu in stranki SDS nisem nikoli izrekel obljube, da jim bom dal del dobička. Zato nas bo moralo sodišče obtožiti na podlagi predvidevanja, da je nekdo verjetno nekomu nekaj rekel. Tega nikoli ni bilo, zato smo žrtve političnega procesa.

Zakaj pa so vas našteti priporočili Patrii, če jim niste ničesar obljubili?
Slovenski gospodarstveniki me bodo dobro razumeli, ne vem pa, ali me boste tudi vi. Med sodelavci in kolegi se naredi veliko stvari, pa zato ni potrebnega plačila. Na sestanku, na katerem naj bi razdelil dobiček, sem želel Patrii le pokazati, da sem sposoben opraviti posel. Samo o tem smo govorili. Zapisnik je bil objavljen, nekateri pa so dodali, da je bila na sestanku razdeljena provizija. To nima zveze z mano, ampak je bil napravljen neki razdelilnik, kot je pisalo lani v Delu, nekje drugje z nekimi drugimi ljudmi. Mislim, da okrog Riedla. Neki drugi ljudje so imeli nek razdelilnik, policisti so ga našli v Niitynenovem zapisniku. Tam se govori o sedmih, osmih odstotkih neke provizije in o tem, kako se bo delila. S temi ljudmi pa nikoli nisem imel opravka. Sestanek, na katerem sem bil, nima zveze z nikakršno delitvijo.

Če je bilo v nekem razmišljanju znotraj Rotisa navedeno, da se bomo še uskladili s premierjem, smo potem po razmisleku rekli: “Ne, ne bomo se 'duvali'.”
Ivan Črnkovič, Rotis

En teden po tem sestanku je vaša žena Riedlu poslala elektronsko pismo, v katerem se mu je zahvalila za posel in omenila takratnega premierja Janšo.
To je velika laž. Iz Rotisa nismo nikoli nikomur poslali takšnega elektronskega sporočila. Preiskovalci so naredili napako.

Kako pa naj bi se pojavila ta napaka?
Lahko da je bila znotraj Rotisa takšna korespondenca, ni pa bila poslana ven.

Aha ... Zakaj pa bi bila znotraj Rotisa takšna korespondenca?
Elektronsko sporočilo je nastalo v času pridobivanja zastopstva. Morda smo želeli kdaj napisati kaj več, kot smo bili sposobni opraviti, vendar tega nismo poslali iz Rotisa. Če je bilo v nekem razmišljanju znotraj Rotisa navedeno, da se bomo še uskladili s premierjem, smo potem po razmisleku rekli: “Ne, ne bomo se 'duvali', bomo raje napisali, da se bomo uskladili z ministrstvom za obrambo.” Tako smo napisali in takšno elektronsko sporočilo je šlo iz hiše. Ne vem, kdo je to ponaredil in zlorabil tožilko. Janšo so obremenili, ker naj bi bilo to elektronsko sporočilo poslano v Avstrijo in potem Patrii. Ne, nikoli ni bilo poslano.

Pa menda si niste v internem razmišljanju kar izmislili usklajevanja z Janšo?
V podjetništvu je običajno, da si kaj izmislimo, kakšno stvar moramo napihniti, če hočete – se zlagati. Vendar v poslovnem svetu to ni laž, pač pa poslovna igra. V pogajanjih pogosto rečem, to je moja zadnja cena, a se naslednji dan pogajamo naprej. Poslovni svet ni pravni svet. Ja, na Patrio smo hoteli narediti vtis, da imamo povezave z visoko politiko, zato da bi se odločila za nas. A smo to prečrtali, ker ne bi bilo korektno. Obtožnica navaja, da smo to poslali Riedlu. Laž!

Je bilo v celotni zgodbi še kakšno podobno napihovanje?
Še veliko. V Zagožnovi obtožnici je še več napačnih navedb. Proces je povsem spolitiziran, ker politik lahko govori, kar hoče. Obtožnica je zlorabljena, ker želijo Janši odvzeti kredibilnost.

Kako pa je sicer s proizvodnjo patrij?
Proizvodnja stoji že leto in pol. Nekaj vozil je bilo narejenih že leta 2009, od takrat pa stoji delo v Patrii in Gorenju.

In zakaj, menite, so izbrali Patrio?
Sistemska tehnika je ponudila vozilo, ki sploh še ni bilo narejeno, Patria pa tako, ki je že bilo v serijski uporabi in 15 odstotkov cenejše. Prvič je ministrstvo za obrambo oddalo posel prek javnega naročila. Dotlej je vladna komisija odločala, kdo bo dobavitelj in koliko bodo kupili. Petdeset ljudi je vrednotilo ponudbo z ekonomskega in tehničnega stališča ter pripravilo predlog za odločitev ministra. Če bi bili politični pritiski, bi bil obtožen še kdo z ministrstva za obrambo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.