Slovenija
21 ogledov

Najbolj črni borzni dnevi v zgodovini

Leta 1929 po dogodkih na Wall Streetu se je svet prvič zavedal, kako nevarno je Žurnal24 main
Ob zadnjem dogajanju na svetovnih borzah so se v spomin prikradli spomini o najbolj katastrofalnih borznih zlomih v zgodovini.
 

Padci na borzah se nadaljujejo

Več si preberite tukaj.

Za najbolj črno obdobje borznega poslovanja brez dvoma velja oktober 1929, ko so po dolgem obdobju visoke rasti ameriških delnic te v samo treh trgovalnih dneh na borzi na Wall Streetu močno padle. V desetih tednih je indeks Dow izgubil 48 odstotkov svoje vrednosti. Posledično so padle še borze drugod po svetu, kar je številne države pahnilo v hudo gospodarsko krizo, od katere si niso opomogle več let.

Ameriške zvezne rezerve so po teh dogodkih dobile v roke precej več vzvodov za vplivanje na trg. Velike zasluge za ponovno okrepitev ameriškega gospodarstva imajo gospodarsko-socialni ukrepi predsednika Franklina D. Roosevelta.

Novice o rekordnem ameriškem deficitu so konec poletja leta 1987 povzročile rekordni padec na Wall Streetu. Najhujši padec je bil 16. oktobra, 19. oktobra pa so potonile še borze v Aziji in Evropi, nakar je sledil še dodaten padec Down Jonesa. Takratni ameriški predsednik Ronald Reagan je 21. oktobra 1987 naznanil, da bo zvišal davke in tako omilil velik ameriški primanjkljaj. Ob hkratni pomoči Zveznih rezerv, ki je zmanjšala obrestne mere, so se tečaji počasi začeli pobirati.

Azijski trgi so po dolgih letih vzpona leta 1997 pristali na trdnih tleh. © AFP

 
Julija 1997 so špekulatorji na azijskih borzah zamajali zaupanje v ekonomske sposobnosti t. i. azijskih tigrov. Tajska, Indonezija in Filipini so bili najbolj prizadeti. Kriza se je čutila po vsem svetu, še posebej ko je zanihal tudi ameriški Dow Jones.

Azijske države so v odgovor začele veliko bolj sodelovati, krizo pa je pomagala prebroditi tudi pomoč Mednarodnega denarnega sklada.

27. februarja 2007 je Dow padel za 3,3 odstotka. Analitiki so padec pripisali težavam na kitajskih trgih. Investitorji so bili odtlej zaradi tega veliko bolj previdni pri vlaganju na kitajske trge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.