Slovenija
418 ogledov

Najbolj izobraževani zdravniki

Včeraj smo razkrili, kdo je lani koristil največ dopusta, danes kdo se največ iz Žurnal24 main
UKC Ljubljana. Lani napisali prek pet tisoč potnih nalogov za izobraževanja.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je lani kar 90 zdravnikov na strokovnih izobraževanjih preživelo po več kot 30 dni. Devetnajst jih je bilo na strokovnih izobraževanjih po več kot 60 dni ali štirikrat dlje, kot jim na leto pripada po kolektivni pogodbi. Kardiovaskularni kirurg Primož Trunk pa se je lani izobraževal 199 dni (od tega 181 dni v Houstonu v Teksasu). Da so nam pripravili podatke, so v UKC morali pregledati prek pet tisoč potnih nalogov za lanska izobraževanja. Vsak zdravnik je šel v povprečju vsaj na štiri izobraževalne poti.

Plačniki izobraževanj

Natalija Krajnc si je, kažejo podatki, 115-dnevno izpopolnjevanje v Clevelandu krila sama. Prav tako petdnevno izobraževanje v Lyonu. Elena Kuzmina je 92-dnevno specializacijo v ruskem Omsku opravljala na stroške Zdravniške zbornice Slovenije, Trunku pa je, tako je razumeti podatke, stroške kril UKC Ljubljana. Poleg Trunka je UKC v Houston poslal kardiokirurga Juša Kšelo. Njegovo 184-dnevno izobraževanje je bilo krito iz “sredstev za specializanta”. Iz istega vira je bilo plačano tudi strokovno izpopolnjevanje kardiokirurga Janeza Vodiškarja, ki je bil lani 182 dni v Leidnu na Nizozemskem.

Caracas, Kairo, Davos ..
.
Se je pa med kirurgi denimo na lastne stroške veliko izobraževal ortoped Matej Kastelec. Januarja lani je bil pet dni v Ankari, maja je za štiri dni letel v Caracas, oktobra je bil pet dni v Kairu, decembra pa še šest dni v Davosu. Skupaj je bil lani na izobraževanjih 37 dni. Milivoj Veličković, 75-letni nevrolog, ki sicer UKC zdaj toži zaradi mobinga, pa se je letu 2009 izobraževal 44 dni. Vsa potovanja je kril iz lastnega žepa ali pa so mu stroške pokrili organizatorji. Bil je v Izraelu, Estoniji, BiH, Litvi, Južni Koreji, Nemčiji, Italiji, Ukrajini, Makedoniji in Švici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.