Slovenija
95 ogledov

Najbolj jih moti kriv nos

najstnica, ogledalo, adolescent, dekle Žurnal24 main
Najstniki se odločajo večinoma za spremembe oblike nosu, štrlečih uhljev, povečanje dojk, nekaj je tudi posegov, kot je odprava posledic aken na obrazu.

Število opravljenih estetskih operacij po svetu narašča, odstotek mlajših od 18 let, ki se odločajo za kozmetične popravke, pa je v zadnjem desetletju relativno stalen, ugotavlja Ameriška zveza za plastično kirurgijo (ASAPS). Glede na ameriške podatke so najpogostejši lepotni posegi pri adolescentih korekcija nosu, zmanjšanje oziroma povečanje prsi in odprava asimetrije prsi pri dekletih ter ginekomastija – korekcija prevelikih prsi pri fantih. Pri nekirurških posegih prevladuje laserska odstranitev dlačic in kemični piling.

Podobno lahko ugotavljamo tudi za Slovenijo. "Najstniki se odločajo večinoma za spremembe oblike nosu, štrlečih uhljev, povečanje dojk, nekaj je tudi manjših posegov, kot je odprava posledic aken na obrazu in v zadnjem času vedno več odstranjevanja tetovaž," je pojasnil specialist plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije, dr. med. Tomaž Janežič. Delež najstnikov, starih okoli 18 let, ki obišče njegovo ordinacijo, ocenjuje na eno petino vseh pacientov.

Leta 2000 so v ZDA izvedli 145.094 lepotnih posegov pri mlajših od 18 let, kar glede na vse posege znaša 2, 5 odstotka. Leta 2009 so izvedli 203.308 posegov oziroma dva odstotka glede na celotno populacijo. Pri dekletih, mlajših od 18 let, so opravili 2953 popravkov prsi, kar je 0,9 odstotka glede na vse posege na prsih.

Starost po besedah Janežiča ni glavni faktor, po katerem se odloča, ali bo lepotni poseg pri pacientu opravil ali ne. "Estetski poseg zavrnem vedno, če mislim, da z njim ne bom koristil tej osebi, ne glede na to, ali je stara devet ali devetdeset let,“ je povedal Janežič in pojasnil, da je treba pri odločitvi za poseg pri posamezniku upoštevati različne okoliščine, od psihosocialne situacije, njegovega trenutnega stanja, kirurških možnosti ter njegovih želja in pričakovanj. "Korekcije nosu pri devetletniku recimo ne bomo izvedli, saj se njegova oblika pri tej starosti še spreminja, pri 16-letniku pa že dobi končno podobo." Poseg pri najstniku poskuša vedno opraviti ob sodelovanju staršev oziroma skrbnikov. "Če pride k meni 16-letnica, ki živi pri starših in hodi v šolo ter želi povečanje dojk, obenem pa staršem za to ni povedala ali pa se s posegom ne strinjajo, bom tak poseg zavrnil," je pojasnil Janežić, ki ocenjuje, da število plastičnih posegov pri najstnikih, kakor tudi na splošno, v naši kulturi narašča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.