Slovenija
20 ogledov

Najbolj mrzla noč v tej zimi

sneg, mraz Žurnal24 main
Vremenoslovci za to noč napovedujejo najbolj nizke temperature v dosedanji zimi, ki pa bodo daleč nad rekordnimi vrednostmi.

"To je vrhunec mraza v tej zimi," je malce v šali, malce zares dejal dežurni meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (ARSO).

Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -10, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do -14, ob morju okoli -3, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem do 8 stopinj C, napovedujejo na agenciji za okolje. Proti jutru se bo v osrednji in vzhodni Sloveniji pooblačilo.

V prihodnjih dneh bodo temperature postopoma naraščale, mrzel zrak se bo umaknil proti Črnemu morju, pri nas bo začelo deževati.

Topleje bo šele v četrtek

"Mraz naj bi popustil šele v četrtek oziroma petek. Občasno bo ponekod rahlo deževalo. V gorah lahko pade kakšna snežinka, po nižinah pa bo verjetno deževalo. Obstaja možnost, da bi se v noči s petka na soboto mogoče kje toliko ohladilo, da bi se dež spremenil v sneg. Lahko se zgodi, da bo padavin prej konec, preden se bo to zgodilo," pravi Gregorčič.

Temperature bodo nad ničlo. "V četrtek in petek bo čez dan od tri do pet stopinj, pihal bo zahodni veter, ki bo segrel spodnje plasti ozračja. Fronta, ki bo prinesla padavine, bo šla bolj južno od nas," nam je še dejal Gregorčič in dodal: "Nato spet sledi nekaj dni suhega vremena, vendar ne bo tako mrzlo, kot je zdaj."

Komaj na polovici do rekorda

Napovedane temperature pa so daleč nad rekordnimi vrednostmi. Leta 1956 in 1968 so na Babnem polju, slovenski "Sibiriji", izmerili kar 34,5 stopinje Celzija pod ničlo. Tam pa se je termometer danes zjutraj spustil na "komaj" -16 stopinjs Celzija.

Komentarjev 2
  • polonamov 17:01 16.januar 2012.

    Če s tem mislite, da manjka tekst, naj vas obvestim, da morate klikniti na modro pasico, kjer piše "več na vreme.net" in odpre se vam celoten članek.

  • bobo 15:37 16.januar 2012.

    A temu vi rečete novica. Upam, da greste po poti tv3ja