Slovenija
26 ogledov

"Najbolj nasilni so domači"

Mateja Kožuh Novak Dejan Mijović
Nasilja nad starejšimi je veliko. 75 odstotkov starejših po mnenju Kožuh Novakove potrebuje le pozitiven odnos do starosti in podporo države.

"Nasilja nad starejšimi je zelo veliko," je ob mednarodnem dnevu nasilja nad starejšimi opozorila predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak.

Vse več upokojencev se po pomoč obrača tudi na društva. "Izvajamo projekt starejši za starejše. Obiskujemo približno 70 odstotkov vseh starejših nad 69 let v Sloveniji in preverimo, v kakšnih razmerah živijo. Če opazimo, da se nad njimi izvaja nasilje, na to opozorimo."

Opozorilo je dovolj

Nasilje se ne dogaja le znotraj družinskega kroga, temveč so včasih do starejših nasilni tudi drugi in celo institucije. Slab odnos ima po njenem mnenju tudi politika in stroka, ki starejše še vedno ocenjuje kot tiste, ki potrebujejo pomoč. Primeri nasilja nad starejšimi so tako lahko zelo kompleksni.

Velik problem je tudi alkoholizem otrok. "Ti, ki pijejo, so naši najbolj nebogljeni otroci, ki ne zmorejo reševati vsakodnevnih težav in se zatekajo v alkohol. Ko pa se jim izpraznijo možgani, postanejo nasilni, tudi nad starši."

Za nasilje pa je nemalokrat krivo tudi posameznikovo finančno stanje. "Saj veste, stara mama ali mama vsak mesec dobi denar. Znesek sploh ni važen, važno, da je. In kadar otroci nimajo službe ali imajo slabše prihodke, hitro pride do nasilja."

Telesno, duševno in verbalno nasilje je po mnenju Kožuh Novakove prisotno v domovih za ostarele. "Tukaj še ne vemo kaj dosti, saj pridejo v javnost le najhujši primeri. Zato načrtujemo, da bomo predstavniki uporabnikov posegli tudi v domove, s tem pa bomo vsekakor pomagali tudi izvajalcem. Meja med tem, da težko delaš z njim, in tem, da ga trpinčiš, je zelo tanka."

Na posvetu oblikovali skupine

Zveza društev upokojencev Slovenije je na posvetu v četrtek sklenila, da si bodo prizadevali za oblikovanje posebnih interdisciplinarnih skupin v lokalnem okolju. Te bi celostno obravnavale tako primere posameznikov, ki potrebujejo pomoč, kot probleme starejših, ki jih je treba rešiti v skupnosti.

Približno 5000 kaznivih dejanj letno

Po podatkih policije je kaznivih dejanj nad starejšimi približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300. Pobudo za svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi je dala Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi ljudmi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.