Slovenija
30 ogledov

Najbolj ogroženi so majhni otroci

dolenjska 13.10.11. otroci v vrtcu, foto: Jerca Bozic Kranjec Jerca Božič Kranjec
Respiratorni virusi. Prihajajo s hladnejšim vremenom.

"Okužb z respiratornimi virusi ne smemo jemati zlahka – bolan otrok naj ostane doma in se pozdravi, saj se bodo tako zmanjšali možnosti zapletov bolezni pri otroku in širjenje okužbe v vrtcu ali šoli," pravi pediatrinja Margareta Seher Zupančič. Strokovnjaki pred prihajajočim hladnejšim obdobjem opozarjajo na veliko verjetnost okužb z respiratornimi virusi, ki se najpogosteje pojavljajo od novembra do aprila.

Nevarnost resnejših obolenj

Pri majhnih otrocih lahko virusi poleg prehlada povzročajo resnejša obolenja dihal. Zapleti se najpogosteje pojavijo pri otrocih iz ogroženih skupin – mednje spadajo dojenčki do tretjega meseca, prezgodaj rojeni otroci ter otroci s kronično boleznijo pljuč in prirojeno srčno napako. Pogosteje zbolijo tudi otroci mladih mater in tisti, ki živijo v prenatrpanih stanovanjih in v okolju z onesnaženim zrakom (zaradi kajenja in izpušnih plinov), pa tudi malčki, ki niso dojeni.

Težave z dihanjem

Dojenček se največkrat okuži od starejših sorojencev ali drugih prehlajenih otrok in odraslih. Znaki okužbe se najprej kažejo kot prehlad, če se virus razširi v pljuča, pa se lahko pojavijo tudi suh in dražeč kašelj, težko dihanje, sopenje ali piskajoče dihanje, hitro dihanje, prav tako pomodrevanje ali daljši dihalni premori.

Virus povzroča pljučnico

Za zdravljenje okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) ni učinkovitega zdravila. Pri majhnih otrocih je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa in pljučnice. Najhujše okužbe zahtevajo zdravljenje v bolnišnici ali celo sprejem na intenzivno nego. Raziskava, objavljena v reviji Nature Medicine, kaže, da virusne okužbe škodijo imunskemu sistemu dojenčka in povečujejo tveganje za poznejši razvoj astme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.