Slovenija
1074 ogledov

Najbolj plačane službe

Rekordno: Irena Kunstelj Moro je prihodke podjetja v štirih letih z dvema zaposl Žurnal24 main
Kje se najbolj izplača delati. V farmaciji rekorder Pliva, v IT Cisco, med svetovalci A. T. Kearney, med raziskovalci trga pa Celgene International.

V Plivi je povprečni zaposleni lani na mesec zaslužil vrtoglavih 26 tisoč evrov. V bazi GVin smo namreč pogledali, katerih 50 gospodarskih družb v Sloveniji je imelo lani najvišje povprečne mesečne plače.

Še leto prej je bila povprečna plača v Plivi za dobrih deset tisoč evrov nižja, zaposlenih je bilo sedem ljudi (lani le še trije), prihodek pa je bil enkrat višji kot lani. Vzrok rasti povprečne plače je tako pravzaprav – zmanjševanje števila zaposlenih.

V TEJ POVEZAVI (datoteka xls) SI LAHKO OGLEDATE 50 SLOVENSKIH PODJETIJ Z NAJVIŠJIMI POVPREČNIMI PLAČAMI.

Najmočnejši farmacevti
Med top 50 družbami s povprečno mesečno plačo nad pet tisoč evri je največ prav farmacevtov. V Merck Sharp & Dohme, ki je lani zaposloval 41 ljudi, je bila povprečna plača lani 7.023 evrov, v Novartisu 5.639, v Pfizerju pa 5.142 evrov na mesec.

pla%C4%8De | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Banke in zavarovalnice
Med bankami sta se na lestvico prebila le NLB InterFinanz s 3,4 zaposlenega in 5.741 evri povprečne mesečne plače in UniCredit CAIB, finančno svetovanje, kjer je povprečna plača 5.111 evrov. Med zavarovalnicami je na lestvici le podružnica Allianz Hungaria v Sloveniji, v kateri dela 12 ljudi.

Tik pod vrhom lestvice družb za najvišjo povprečno plačo je presenetljivo manj znana družba za javnomnenjske in tržne raziskave – Celgene International. Edina zaposlena na mesec zaslužita povprečno 12 tisoč evrov. Svetovalce za računalniške naprave in programe pa je lani v povprečju najbolje plačeval Cisco (imel je 18 zaposlenih). Konkurentov ni med petdeseterico.

1.523 evrov bruto je marca znašala povprečna plača v Sloveniji, je včeraj sporočil Surs.

Zasebno zdravstvo
Dobro se lahko očitno zaslužiti še v razvedrilnih dejavnostih, z marketinškimi storitvami in celo diagnostičnim centrom.

Povprečna mesečna plača v Medilabu, radiološkem diagnostičnem centru, ki je imel lani 2,7 milijona evrov prihodkov, skoraj pol milijona evrov dobička in 15 zaposlenih, je bila 6.152 evrov, v zasebnem Medico Dentesu z dvema zaposlenima pa celo 6.408 evrov.

Trgovci z zlatom
Zlata jama je lahko tudi trgovanje s plemenitimi kovinami. Družba Moro & Kunst, katere edina lastnica je Irena Kunstelj Moro, je prihodke od leta 2006 do lani s 6,8 milijona dvignila na rekordnih 56 milijonov evrov. Ob tem ima ves ta čas le dva zaposlena s prav privlačno 
povprečno plačo – 8.571 evrov.

In še ena značilnost podjetij z nadpovprečnimi mesečnimi plačami: razen redkih izjem gre za male družbe, ki na slovenskem trgu zastopajo velika tuja podjetja. Lestvico v celoti objavljamo na spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.