Slovenija
29 ogledov

Najbolj prizadeta filozofska fakulteta

V lokalu pod fakulteto za družbene vede je v četrtek ob 4. uri posredovala polic Žurnal24 main
Vpis na fakultete. Vlada zmanjšuje število mest na humanistiki in družboslovju. Sindikat: To lahko vodi v odpuščanja.

Vlada je od javnih univerz zahtevala 20-odstotno zmanjšanje vpisa na humanistiko in družboslovje. Največ, 214 mest so izgubili na ljubljanski filozofski fakulteti, medtem ko je po besedah ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport fakulteta za družbene vede že sama zmanjšala število vpisnih mest. “Zmanjšanje števila vpisnih mest ne vsebuje dejstva, da so nekatere fakultete, denimo na Univerzi v Mariboru (UM), v prejšnjih dveh letih vpis že zmanjšale za 30 odstotkov,” pravi rektor UM Danijel Rebolj.

“Ker bo v določenih skupinah manj študentov, se bodo združevale. Profesorji, docenti in asistenti bodo imeli posledično manj ur ter ne bodo izpolnjevali svojih delovnih obveznosti,” pojasnjuje predsednica sindikata filozofske fakultete Agata Šega. Prepričana je, da bo zmanjšanje števila mest vodilo tudi v zmanjšanje števila zaposlenih. Ne izključuje niti potencialne ukinitve določenih programov, ki imajo že sicer nizek vpis zaradi narave študija.

Komentarjev 4
  • Darko 10:30 28.januar 2013.

    Dokler imajo na filo faksu profesorico, ki nima niti enega študenta, ker enostavno ni bilo vpisa in izpolnjuje pogoje za penzijo, je kar prav da država ukrepa, ker odgovorni tako ne bodo.KDOR NE VERJAME NAJ PA PREVERI V KADROVSKI SLUŽBI

  • Pepe007 08:33 28.januar 2013.

    Potrebno bi bilo malo razdelati to financiranje šolstva v povezavi z DURS. Del denarja bi program moral dobiti na osnovi prihodkov v proračun (dodnina), ki so jih prispevali udeleženci izobraževanja v obdobju 10 let po prvem vpisu. Imamo davčne številke, ...prikaži več, imamo DURS. Vsi podatki so tu. Naj se ministrstvo ne sekira, kateri programi dajejo zaposljiv kader in kateri ne. Važno je, kateri programi vračajo vložek in kateri ne. Tudi če program producira sfero, kjer se plačuje pretežno na črno, ni zaželjen.

  • Jaka Marinšek 08:32 28.januar 2013.

    welcom to the real world... kje pa piše da ko si enkrat profesor, da moraš pa to biti potem do smrti??