Slovenija
9 ogledov

Najbolj rdeče v UKC Maribor

UKC Maribor Žurnal24 main
Zdravstveni zavodi. Lansko leto pozitivno zaključilo 14 bolnišnic, 12 z izgubo.

“Poslovanje za lansko leto je negativno v višini skoraj šest milijonov evrov. Približno za toliko so nam Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in drugi zmanjšali financiranje,” pojasnjuje Gregor Pivec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Najtežje v 18 letih

UKC Maribor je po podatkih ministrstva za zdravje leto zaključil v najvišjih rdečih številkah, sledi mu UKC Ljubljana. Mariborski bolnišnični ustanovi namerava letos ZZZS odškrniti še okoli od pet do šest milijonov evrov. “Težko je. V moji 18-letni karieri je izguba prvič tolikšna. Ampak sem zadovoljen, saj nam je uspelo izpolniti program, poleg tega pa se čakalne dobe niso podaljšale. Rezerve so samo še v mehkem zmanjševanju zaposlenih in zniževanju nabavnih cen, na koncu nam ostane le še zmanjševanje programa,” dodaja Pivec.

Pričakuje zamenjavo

Nič kaj dobrega se ne piše Splošni bolnišnici (SB) Slovenj Gradec, kjer so lansko poslovno leto zaključili s 612 tisoč evri minusa, za letos pa jim kaže precej slabše. “V skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ nam nameravajo odvzeti še 1,7 milijona evrov, kar za nas konec leta pomeni več kot dva milijona evrov izgube. Če ne bomo izvedli celotnega predpisanega sanacijskega programa, me bodo verjetno septembra zamenjali in plačati bom moral mandatno kazen,” je pesimističen Janez Lavre, direktor bolnišnice.

Komentarjev 1
  • roscha 00:16 08.marec 2013.

    Rdečkarjem se je včasih reklo tudi komunajzarji. Komunajzarjem se je reklo tudi levičarji...Jebatt ga. Če NNNLB dela izgubo ustanovimo slabo banko. Če UKC dela slabo ni treba ustanovit ničesar ŽALE že imamo............