Slovenija
22717 ogledov

Najbolj smrtonosen kraj v Sloveniji: 25 mrtvih, 172 okuženih

Covid-19, UKC Ljubljana
1/3
Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V šmarskem domu upokojencev so v nedeljo zabeležili eno novo okužbo z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 172, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma. Vse so imele tudi pridružene bolezni.

Direktorica doma upokojencev Gordana Drimel je v petek sporočila, da nujno rabijo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov. Trenutno se namreč soočajo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih. Delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato so se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

Prav tako že nekaj časa iščejo pomoč za čiščenje prostorov, vendar jim čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo najti. V domu, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe.

Tako so v petek znova izvedli dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. Še naprej dnevno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na okužbo odvzamejo brise tako stanovalcem kot zaposlenim.

Po besedah Drimlove je 40 stanovalcev brez znakov okužbe že dlje časa, tako da jih štejejo za ozdravele. Tudi stanje večine drugih okuženih stanovalcev je kljub pridruženim obolenjem zaenkrat stabilno. Devet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v celjski bolnišnici. Nekaj stanovalcev pa se je iz bolnišnice že vrnilo v domsko oskrbo.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Prav tako so se na delo vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih pa se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa ne more vrniti na delo.

Za zdravstveno stanje stanovalcev poleg vseh zaposlenih še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Pomagajo tudi njihovi kolegi iz regionalnih zdravstvenih zavodov, po svojih močeh pa tudi prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah.

Dogajanje v šmarskem domu upokojencev spremlja epidemiološka služba, vodstvo doma pa sodeluje tudi s koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje.

Komentarjev 8
  • jezero 15:56 20.april 2020.

    Ja, domovi za ostarele so spričevalo in ogledalo protikorona politike. Vse ostalo je dresura slovenskega naroda.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 15:51 20.april 2020.

    verjetno jih 25 letno umre zaradi padcev po stopnicah, s postelje in s traktorja in ne razumem, zakaj o tem nihče ne zganja panike

  • Avatar praufo
    praufo 14:58 20.april 2020.

    ma jebeš smrtonosni kraj, smortonosna je naša politika, ki ne naredi za državljana nič, vsak samo lupi, lupi, lupi, banda kapitalistična ,,, ma poserjem se na ta slovenistan, zažgem zastavo glupo slovenistana, kadarkoli, ... ta država je en sam gnoj od gnoja