Slovenija
130 ogledov

Najbolj strupena razstava pri nas

1/35
Žurnal24 main
V soboto je bila v Grosupljem otvoritev Najbolj strupene razstave plazilcev v Sloveniji. Prvi dan je privabila med 100 in 150 obiskovalcev.

V Grosuplje je zavidanja vredno razstavo plazilcev pripeljal Aleš Mlinar iz Tržiča. Aleša že od otroštva privlačijo plazilci, predvsem kače. Zadnjih nekaj let se je začel ukvarjati predvsem s strupenjačami in oblikoval zbirko, ki postaja ena največjih privatnih zbirk strupenjač v Evropi.

Želi ustvariti največjo zbirko v Evropi
"V roku dveh let bo to postala največja zbirka v Evropi," je pojasnil obiskovalcem, ki so ga navdušeno spraševali po podrobnostih. "Moj cilj je, da zbirko še povečam. Glavna vizija je razstavo popeljati v tujino, sploh Italijo, ker so tam strupenjače prepovedane," pa je dejal nam. S plazilci se ukvarja že 16 let, a zaenkrat bolj kot ne to ostaja njegov hobi- stroški so veliki, zato bi težko živel le od tega, pravi. Vse plazilce sicer hrani na dveh lokacijah: pri sebi doma in v enem najetem prostoru. Slabe izkušnje, kljub temu da ima opravka z večinoma smrtno nevarnimi plazilci, še ni imel. Na vprašanje, kateri plazilci so mu najbolj pri srcu, odgovori, da mambe, sicer pa na sploh vse strupenjače.

Od nizkih do vrtoglavo visokih cen
Na razstavi sicer pri vseh včerajšnjih obiskovalcih veliko občudovanja požel mrežast piton, za katerega nam Aleš pove, da dočaka okoli 25 let. Kaj pa cena? "Da se ga dobiti za 200 evrov, lahko pa je cena tudi 2500 ali celo 3000 evrov." Med najdražje primerke spada denimo t.i. super dwarf, ki doseže največ dva metra. Za kraljevega pitona bi lahko denimo odšteli tudi do 15.000 evrov.

Z obiskom prvega dne je bila Aleševa ekipa zadovoljna, sama razstava pa je navdušila tudi prav vse obiskovalce, na katere smo naleteli. Razstavo v Veterinarski ambulanti Buba si lahko ogledate vse do 15. maja, med 10. in 18. uro.

Najbolj strupena razstava plazilcev, kot so jo poimenovali organizatorji, ponuja na ogled več kot 50 vrst živali, med njimi kobre, mambe klopotače, anakonde, gade, pitone in pajke. 14. maja se lahko udeležite tudi predavanja ali pa hranjenja strupenjač. V prihajajočih mesecih bo Aleš verjetno razstavo popeljal tudi v Koper, v Tržiču pa se bo s svojimi strupenjačami predstavil na Šuštarsko nedeljo. Utrinke z razstave si lahko ogledate v GALERIJI.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.