Slovenija
41 ogledov

Najbolj v skrbeh tik pred pokojem

Upokojenca Saša Despot
Upokojevanje. Starostno dobo bi si lahko starši znižali šele po tem, ko bi delali 40 let. Ministrstvo. Rešitve, kaj bo z brezposelnimi tik pred upokojitvijo, ki se jim bo upokojitev zamaknila, očitno nimajo.

“Pogoje za starostno upokojitev glede na trenutno veljavno zakonodajo izpolnim 15. marca 2013, o tem imam že narejen informativni izračun. V skladu s pokojninsko reformo pa bi pogoje za starostno upokojitev dosegla 3,5 let pozneje, torej nekje avgusta 2016,” je zapisala bralka. Kot dodaja, je med prebiranjem pokojninske reforme ugotovila, da jo bo ta zadela bolj, kot je pričakovala, ker se ukinja pravica do znižanja starostne meje zaradi otrok za tiste, ki nimajo polne pokojninske dobe.

Konkretno ne komentirajo

Za pojasnila smo prosili ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je pripravilo osnutek novega pokojninskega zakona. “Vsakršno izračunavanje in preračunavanje pogojev za individualne primere za upokojitev je v tem trenutku popolnoma špekulativne narave,” so poudarili ob pojasnilu, da je predlog ZPIZ-2 “šele” v javni razpravi, ki bo, kot pravijo, zagotovo vplivala na končno obliko zakona.

Študentke brez otrok

Čeprav konkretnega predloga niso želeli komentirati, pa so pojasnili, da “znižanje starosti zaradi otrok ostaja še naprej, vendar v nekoliko spremenjeni obliki”. Starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine se bo znižala le zavarovancu, ki je že dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa let in je že dopolnil 60 let. Za vsakega otroka, za katerega je skrbel v prvem letu starosti, naj bi se doba znižala za 8 mesecev ne glede na njihovo število, vendar do najmanj 58. leta (v prehodnem obdobju za ženske do 56. leta).

Bralka opozarja, da bo po uveljavitvi polne pokojninske dobe (40 let) nekdo, ki je študiral in začel delati pri 25 letih, tako ali tako moral doseči tudi polno starostno dobo, torej 65 let, tako da te pravice do znižanja zaradi skrbi za otroke ne bo mogel izkoristiti. Izkoristili jo bodo lahko le tisti, ki so začeli delati prej in tako prej dosegli polno pokojninsko dobo, ne pa tudi starostne. Podobno bo za moške veljalo, da si lahko pri polni dobi znižajo starostno mejo za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka.

Brezposelni “upokojenci”

Drugega bralca pa skrbi, kaj bo z brezposelnimi, ki so brez dela ostali, ker so jih delodajalci opredelili kot presežne delavce, saj so pričakovali, da bodo odšli v pokoj po izteku prejemanja nadomestila za brezposelnost. Opozarja, da se jim po tem ne bodo plačevali niti prispevki, ostali bodo tudi brez sredstev za preživetje in bodo težko zaposljivi, na upokojitev pa bodo morali še čakati. Na ministrstvu so skopo odgovorili, da se jim v času prejemanja nadomestila za brezposelnost plačujejo prispevki, ta čas pa se šteje v pokojninsko dobo. Niso pa pojasnili, kaj naj naredijo po tem, ko bodo brez nadomestila, rok za upokojitve zaradi reforme pa se jim bo premaknil.

“Za vse, ki so tik pred upokojitvijo, opozarjamo, da bodo spremembe postopne,” vse, ki bi se morali kmalu upokojiti, tolažijo na ministrstvu. Dodajajo, da se upokojitveni pogoji za ženske po predlogu zakona postopno dvigujejo za štiri mesece na leto, polni upokojitveni pogoji pa bodo uveljavljeni leta 2019.

Komentarjev 3
  • Ferluci 12:13 05.oktober 2012.

    Nasvet bralki, ki bi šla v upokojitev aprila 2013: V službi naj da odpoved in se zaposli pri znancu ali znanki, ki ima s.p, formalno mu plača prispevke za socialno varstvo. Ta jo naj naslednji mesec napoti na Zavoz za ...prikaži veča zaposlovanje, kot "tehnološki višek". S tem si pridobi pravico, da bo šla v pokoj po staremu zakonu, torej aprila prihodnje leto. Pa lep pozdrav sodelavkam, ki bodo še naprej delale...

  • dragec 08:34 25.september 2012.

    Alena, naši starši so z veseljem odhajali v pokoj, skrbeli na nas in nas izšolali (s takratnimi pokojninami). nas, sedanjo generacijo skrbi, ali bomo imali zadosta denarja za "štrik". Mladi že javno govoprijo, da oni pokojnine ne bodo niti videli. ...prikaži več TO JE SEDANJI OPTIMIZEM!!!

  • Alena 08:31 25.september 2012.

    mene bolj zanima, kako bodo pokojnino dočakali delavci, ki delajo naporna dela...skladiščniki, šoferji kamionov, v proizvodnji....pri 55 letih imajo že težave z očmi, preutrujeni počasneje reagirajo....ustvarjati je treba nova delavna mesta...ampak ne armado varnostnikov, kamor porinejo marsikaterega "starega" delavca