Slovenija
16 ogledov

Najbolj vroče je Belokranjcem in Celjanom

Vročina Boštjan Tacol
Huda vročina je zajela Slovenijo in njene sosednje države. Podobno vroče tudi v prihodnjih dneh, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Pozor na povečano koncentracijo ozona!

Vremenske napovedi se uresničujejo. Zjutraj so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali opozorilo zaradi hude vročine v prihodnjih dneh. Zelo vroče bo predvidoma vse do srede.

"Najvišje temperature bodo po nižinah danes okoli 35, jutri in v ponedeljek pa kar okoli 37 stopinj Celzija. Zato bo predvsem popoldne zelo velika toplotna obremenitev. Topla bodo tudi jutra, predvsem v večjih mestih in ob morju," so zapisali na Arsu.

Vodijo v Črnomlju in Celju

Glede na podatke samodejnih merilnih naprav Arsa je bila ob 14. uri najvišja temperatura izmerjena v Črnomlju in Celju in sicer 34 stopinj Celzija. Stopinjo manj so merilne naprave zabeležile v Kočevju, Biljah pri Novi Gorici, letališčih v Cerkljah ob Krki in Mariboru, v Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti.

Tudi če  se odpravljate  v sosednjo Hrvaško, boste  deležni zelo visokih temperatur. Danes in jutri pričakujejo od 33 do 38 stopinj Celzija.

Poskrbite zase!

Pri takih vročinskih valovih moramo biti še bolj previdni in upoštevati nasvete, da naše zdravje ne bo trpelo.

Strokovnjaki tako priporočajo, naj posameznik dnevno spije vsaj dva litra tekočine, izogibajte se uživanju pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj, hladite se s hladno prho ali kopeljo, oblačite se v lahka oblačila, športne aktivnosti omejite na jutro in večer, bodite pozorni na kakovost hrane, saj se v vročini hitreje pokvari, bodite pozorni na znake dehidracije ali drugih vročinskih obolenj.

Nekaj nasvetov, kaj storiti, če v hudi vročini obtičite v gneči na cesti, pa smo zbrali v tem članku.


Kako pa se vi spopadate z vročino? Preko spodnjega obrazca nam pošljite fotografije!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.