Slovenija
29 ogledov

Najbolj vroče mesto: Nova Gorica s 34 °C

poletje vročina Dejan Mijović
Danes bo še zelo vroče, jutri bo v notranjosti države vročina popustila. Najverjetneje povečana tudi koncentracija ozona.

Visoke temperature nam bodo danes še povzročale težave in nas obremenjevale, za jutri pa nam meteorologi napovedujejo olajšanje.

"Najvišje temperature bodo po nižinah do 34 stopinj, zato bo sredi dneva in popoldne zelo velika toplotna obremenitev. Topla bodo tudi jutra, predvsem v mestih in na Obali. V petek bo na Primorskem še vroče, v notranjosti Slovenije pa bo vročina popustila," so v opozorilu zapisali na Agenciji RS za okolje. 

Glede na temperature, izmerjene na samodejnih merilnih postajah Arsa, so zjutraj ob osmi uri najvišjo temperaturo namerili v Kopru, na Kapitaniji in v Luki: 29 stopinj Celzija. Med 12. in 12.30 uro pa je termometer najvišjo temperaturo izmeril v Novi Gorici, in sicer 34 stopinj Celzija.

Vse podatke, ki jih potrebujete o vremenu, najdete tudi na vreme.net.

Na severu danes možne plohe

Popoldne bo nastalo nekaj kopaste oblačnosti, ponekod na severu države pa so že možne posamezne plohe in nevihte.

"Jutri bo na Primorskem sprva še povečini sončno, čez dan bo začela pihati šibka burja. Drugod se bo že zjutraj in dopoldne od severa povečala spremenljiva oblačnost, pojavljale se bodo krajevne plohe in posamezne nevihte," napovedujejo na Arsu. Temperature se bodo tako jutri čez dan povzpele od 20 do 28 stopinj Celzija, na Primorskem do okoli 31 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in povečini suho. Več sončnega vremena bo ob morju.

Vroče je tudi v sosednji Hrvaški, kjer je vročinski val že terjal prvo smrtno žrtev.

Ponekod velika požarna ogroženost

Zaradi vročega in suhega vremena je verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju že povečana. Tako je požarna ogroženost na Koroškem, Savinjskem in Zgornjesavskem zelo visoka. To pomeni, da je vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj in se širi zelo hitro.



Z izjemo Obale in Spodnjega Posavja, kjer je požarna ogroženost srednja, je v vsej preostali Sloveniji zelo velika.

Poletje je zares tu

Danes se je tudi začelo koledarsko poletje, trajalo bo do 22. septembra. Danes je tudi najdaljši dan in najkrajša noč v letu.

Na Arsu opozarjajo še, da bodo najverjetneje tudi danes koncentracija ozona presegle opozorilno vrednost ob obali, na Primorskem in v višjih legah.



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.