Slovenija
25 ogledov

Najbolj zagreti v šolah tudi spijo

Od 250 dijakov slovenskega višješolskega centra v Gorici jih pri zasedbi šole so Žurnal24 main
Zasedba šol. Dijaki iz Trsta in Gorice jutri na skupni manifestaciji, na kateri bodo oblikovali zahteve.

Šolski minister Igor Lukšič se je včeraj v Italiji sestal s predstavniki slovenske manjšine na pogovorih o protestih italijanskih dijakov proti šolski reformi ministrice Mariastelle Gelmini, ki so se jim pridružili tudi dijaki slovenskih šol v Trstu in Gorici. Poudaril je, da slovensko šolstvo v Italiji kljub varčevanju “ne sme potegniti kratke”.

Protestu dijakov v Trstu, ki so nekatere šole zasedli že prejšnji ponedeljek, so se včeraj pridružile tudi nekatere italijanske šole v Gorici. V sredo pa so se jim pridružili dijaki slovenskega višješolskega centra v Gorici. "Protestiramo proti zmanjševanju sredstev za izobraževanje," sta včeraj povedala Ivan Rauber in Silva Marinčič, predstavnika dijakov omenjenega centra. Slovenski dijaki si prizadevajo tudi za trajno avtonomijo slovenskih šol, prekinitev krčenja sredstev za slovenske šole in izključitev le-teh iz šolske reforme.

Zasedbo šol bodo končali jutri, ko bodo na skupni manifestaciji v Trstu oblikovali skupen dokument s svojimi zahtevami, ki ga bodo poslali v Rim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.