Slovenija
21 ogledov

Najbolj zaželeni so prodajalci

Žurnal24 main
Brezposelni. Lani služba za vsakega osmega, letos le še za vsakega 136. iskalca zaposlitve.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Trg dela. "Vedno se bodo zaposlovali dobri komercialisti, prodajalci, ki v podjetja prinašajo denar. Že pred recesijo je bilo to področje dela tisto z največ aktualnimi povpraševanji in je v času krize samo še povečalo prednost pred drugimi poklici," pravi Nastja Slak iz podjetja Moje delo. Po njenih besedah je razlog za večje povpraševanje po tem kadru tudi ta, da "se znajo hitro prodati drugemu podjetju, ki jim lahko ponudi boljše pogoje in višjo plačo".

Če ni nadomestila, vsaj vzpodbude
Začetniki. Če iščete prvo zaposlitev, nadomestila za brezposelnost na zavodu sicer ne boste dobili, se pa velja kljub temu prijaviti v njihovo evidenco. Tako vam bodo na voljo informacije o prostih delovnih mestih, svetovalci in vzpodbude za zaposlovanje (usposabljanja, subvencije za zaposlitev).

Razkorak se povečuje
Medtem ko se je novembra število brezposelnih povzpelo že na 102.683, delodajalci na oglasnih deskah zavoda za zaposlovanje ponujajo le 750 prostih delovnih mest. Če je bilo še lani uradno na voljo toliko delovnih mest, da bi službo lahko dobil vsak osmi, se je letos razkorak med številom iskalcev zaposlitve in prostimi mesti zelo poglobil – delovnih mest je dovolj le še za vsakega 136. brezposelnega.

Večji prirast brezposelnih na zavodu občutijo vsako jesen predvsem na račun mladih, ki končajo šolanje, dela pa ne dobijo. Oktobra se je na novo prijavilo kar 14.071 brezposelnih, kar je dobrih 54 odstotkov več kot septembra. Skoraj polovica jih je bila iskalcev prve zaposlitve.

Varljiva statistika

17.604 iskalcev prve zaposlitve je trenutno prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.

Alojz Šket iz Atame ocenjuje, da se bo število brezposelnih ustavilo šele pri številki 120 tisoč. "Na agencijah se oglaša veliko brezposelnih, ki povedo, da se na zavod niso prijavili, zato statistiki ne gre preveč verjeti," je prepričan sogovornik. Ljudje bodo po njegovih besedah dolgo ostali v čakalnici prve zaposlitve ali se zlepa ne bodo več vrnili med zaposlene, zato bo, kot meni, zanje treba poskrbeti s socialnimi zaposlitvami in poenostavitvami samozaposlovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.