Slovenija
12 ogledov

Najbolje je živeti v Luksemburgu

Ohladitve gospodarstva lahko trajajo od nekaj mesecev pa vse do nekaj let. Žurnal24 main
Največji bruto domači proizvod na prebivalca so lani v EU zabeležili v Luksemburgu, kjer je bil BDP dvainpolkrat večji od povprečja EU. Slovenija za evropskim povprečjem zaostaja za 10 odstotkov.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so med državami članicami EU pri BDP na prebivalca, izračunanem na podlagi kupne moči, velike razlike. Medtem ko je luksemburški lani znašal 280 odstotkov evropskega povprečja, irski pa 146 odstotkov, je poljski dosegel 52 odstotkov, latvijski 54 in litovski 56 odstotkov. Še nižji je bil BDP na prebivalca lani v Bolgariji in Romuniji, ki sta v Unijo vstopili 1. januarja letos – v prvi je dosegel le 37, v drugi pa 39 odstotkov evropskega povprečja.

Za Luksemburgom in Irsko so se po višini BDP na prebivalca uvrstile Nizozemska, Avstrija, Danska, Švedska in Belgija z vrednostmi med 131 in 120 odstotkov povprečja v EU. Velika Britanija, Finska, Nemčija in Francija so bile okoli deset odstotkov nad povprečjem, Italija in Španija pa okoli povprečja.

Vse članice, ki so v EU vstopile leta 2004, so imele BDP na prebivalca manjši od povprečja, od starih članic pa sta se pod to mejo spustili le Grčija, ki je dosegla 98 odstotkov evropskega povprečja, in Portugalska s 75 odstotki. Od novih članic je najvišje segel Ciper z 92 odstotki, sledi mu Slovenija z 88 odstotki. Češka in Malta sta imeli BDP na prebivalca dobrih 20 odstotkov, Estonija, Madžarska in Slovaška pa okoli 35 odstotkov pod povprečno vrednostjo Unije.

Podobna razmerja med državami članicami EU so bila ugotovljena tudi v prejšnjih dveh letih. Kot opozarja Eurostat, je eden od razlogov za zelo visok BDP na prebivalca v Luksemburgu velik delež delavcev iz sosednjih držav, ki delajo v Luksemburgu, a niso vključeni v podatek o številu prebivalstva, na podlagi katerega se računa BDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.