Slovenija
11 ogledov

Najbolje kaže SDS

Raziskava, v katero je bilo zajetih 913 ljudi, je pokazala, da na volišča namera Žurnal24 main
Raziskava Slovenski utrip je pokazala, da bi na volitvah, če bi bile to nedeljo, največ glasov dobila SDS. Največjo podporo, kar 40-odstotno, pa bi dobile lokalne liste.

 

Telefonsko anketo je med 27. in 29. septembrom izvajala novogoriška fakulteta za uporabne družbene študije. Sodelovalo je 913 anketirancev.

Prihajajočih lokalnih volitev se namerava udeležiti kar 76 odstotkov anketiranih, dobrih 11 odstotkov več kot lani. Štiriinštirideset odstotkov vprašanih bi volilo lokalno listo. Med strankami bi, če bi bile volitve to nedeljo, največ glasov dobila SDS (17,4 odstotka), sledijo ji SD (12,4 odstotka), DeSUS (5,4 odstotka), SNS (3,7 odstotka), LDS (3,4 odstotka), SLS (2,9 odstotka), NSi (1,7 odstotka) in Zares (1,0 odstotek).

SDS ima najvišjo podporo med mlajšo generacijo, medtem ko so SD bolj naklonjeni starejši.

Kar 59 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bi bilo za njihovo občino najbolje, če bi prihodnji mandat dobil sedanji župan.

Vlado podpira le 34 odstotkov vprašanih. Najvišjo podporo ima med starejšo generacijo, medtem ko ji najbolj nasprotuje srednja generacija.

Južnim sosedom najmanj zaupamoNa vprašanja, ali pripadnikom drugih narodov manj zaupajo kot pripadnikom lastnega naroda, je z Da odgovorilo 28,8 odstotka ljudi. Velika večina vprašanih, 69,8 odstotka, pa tovrstnih občutkov nima. Čeprav so izprašani imeli največ stikov prav s sosednjimi narodi, prav njim najmanj zaupajo (Romom, Arabcem, Albancem, Hrvatom, Bošnjakom oziroma bosanskim Muslimanom). Največje zaupanje pa gojijo do Nemcev, Avstrijcev, Angležev in Francozov.

Ukrepi ob poplavah zadovoljivi

Ukrepanje oblasti ob nedavnih poplavah 55 odstotkov vprašanih označuje kot ustrezno, med njimi prevladujejo pripadniki starejše generacije. Nezadovoljnih je bilo 33 odstotkov vprašanih, medtem ko je 12 odstotkov odgovorilo z Ne vem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.