Slovenija
154 ogledov

Najbolje plačani menedžerji v Sloveniji

Ivan Zidar DuÅ¡an Črnigoj BOBO Žurnal24 main
Na lestvici 120 najbolje plačanih menedžerjev v Sloveniji kraljuje Ivan Zidar. Na dan zasluži 2.170 evrov bruto.

Na podlagi Dnevnikove lestvice 120 najbolje plačanih vodstvenih delavcev v letu 2009 je razvidno, da so najbolje plačani vodstveni kadri v farmaciji, gradbeništvu in bančništvu.

Ivan Zidar, predsednik upravnega odbora SCT, je lani na svojem računu ustvaril 793.743 evrov dohodka, od česar je bilo fiksne plače dobrega pol milijona. Zanimivo je, da je četrtino dohodkov ustvaril kot vodja Tovarne asfalta Črnuče, ki ima zgolj osem zaposlenih. Že samo ta plača bi bila dovolj za uvrstitev na lestvico.

Na drugem mestu najbolje plačanih menedžerjev je Jože Colarič iz Krke (632.000 evrov), iz Krke prihaja tudi prva ženska na lestvici Zvezdana Bajc, ki je 427.000 evrov zaslužila kot članica uprave in zasedla 11. mesto.

Lestvico na 120. mestu zaključuje Matjaž Kovačič, predsednik uprave NKBM in član dveh nadzornih svetov s slabimi 180.000 evri letnih dohodkov.

15,7-krat bolje plačani od povprečja
Dnevnik je izračunal, da je vsak od sto najbolje plačanih menedžerjev v Sloveniji lani v težavnih razmerah za gospodarstvo v svoj žep vsak mesec pospravil 23.400 evrov bruto, medtem ko je povprečna plača v Sloveniji znašala 1.488 evrov bruto. Povprečni zaslužek stotih najbolje plačanih na lestvici je bil 281.000 evrov bruto, skupaj pa so si razdelili za 28,1 milijona evrov denarja.

pla%C4%8Da, denar, evro, gospodarstvo, %C5%A1ef, poslovne%C5%BE | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Omenjeni časnik je lestvico sestavil na podlagi objavljenih podatkov v letnih poročilih podjetij, ki so imela lani več kot 30 milijonov evrov sredstev. Podatke so črpali tudi iz javnih evidenc Ajpesa, GVIN-a in zapisnikov skupščin. Posebnost lestvice je, da poleg osnovne funkcije posameznika upošteva tudi njegove druge vloge, kot so denimo članstva v nadzornih svetih. Upoštevane so tudi nagrade, odpravnine, božičnice ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.