Slovenija
22 ogledov

Najbolje v Ilirski Bistrici

"Bolje so poslovali samostojni podjetniki, saj se lažje prilagajajo trgu," pravi Žurnal24 main
Iz rdečih številk ga je potegnila zlasti Plama-pur.

Gospodarske družbe v Notranjsko-kraški regiji so lani ustvarile 668 tisoč neto čistega dobička, kar je za skoraj 95 odstotkov manj kot leta 2008, toda v primerjavi z drugimi regijami, ki so globoko v minusu, ta rezultat ni tako slab, je povedala Majda Kristan, vodja postojnske Agencije za javnopravne evidence in storitve. Skupno se je regija zato uvrstila na visoko peto mesto med 13 slovenskimi regijami, saj je bila navadno na zadnjih mestih.

Na dnu Loška dolina
Najboljše rezultate so dosegla podjetja v Občini Ilirska Bistrica, ki so imela devetodstotno rast. Največ zaslug imata podjetji Plama-pur, ki je kljub padcu prodaje poslovalo s skoraj dvema milijonoma čistega dobička, in Termoplasti-Plama. “Družbi sta se znali dovolj hitro prilagoditi razmeram in dosegli tak rezultat, da je posledično celotno regija ostala v pozitivnih številkah,” je povedal Igor Blažina, direktor postojnske območne gospodarske 
zbornice.

Na dnu je pristala Občina Loška dolina, kar gre pripisati slabemu poslovnemu rezultatu največje družbe, Kovinoplastike Lož. Ta je lani pridelala 4,3 milijona evrov izgube in tako v 55-letni tradiciji prvič poslovala z izgubo. V primerjavi s prejšnjim letom je globoko zdrsnila tudi Občina Pivka, predvsem na račun družbe Javor, ki je v skupini imela skoraj tri milijone evrov izgube.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.