Slovenija
14 ogledov

"Najboljše, kar lahko ponudimo"

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
"Ljudstvo je pripravljeno na spremembe. Vendar le, če ima odgovorno oblast. In če gre za spremembe na bolje!" menijo v ZSSS. Minister Svetlik: "Reforma je dobra!"
V Sloveniji smo konec aprila letos imeli 111.561 registrirano brezposelnih oseb, kar je skorajda enako številki iz leta 1992. Nov zakon ne bo prinesel novih delovnih mest, pravijo na ZSSS. Opozarjajo tudi na to, da denarja, ki ga je država od leta 1996 podarila delodajalcem zaradi razpolovljene prispevne stopnje za pokojninsko zavarovanje in je do danes narasel na več kot osem milijard evrov, novi zakon ne bo povrnil.

Ob začetku današnje referendumske kampanje je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozorila, da nov zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ 2) še zdaleč ni usklajen z realnimi potrebami in stanjem delavcev in delavk v Sloveniji, torej prav tistih, ki so nosilci pokojninskega sistema.

Po drugi strani ZSSS meni, da bodo predlagatelji zakona v referendumski kampanji v izogib temu dejstvu agresivno uporabili "orkestrirano zastraševanje lastnega volilnega telesa" in s tem dokazali svojo politično nemoč, sprenevedanje in beg pred odgovornostjo.

Oblast zastrašuje volivce
Kot so še zapisali, imamo v Sloveniji oblast, "ki v imenu 'demokratičnosti' zastrašuje lastne volivce pred posledicami padca pokojnin s frontalnim napadom na socialno državo, kar je še zadnji in najbolj brutalen dokaz paničnega prenašanja odgovornosti za neuspešno reševanje ekonomske in socialne krize na lastne volivce".

"Ljudstvo pripravljeno na spremembe"
"Najprej so se predlagatelji skrivali za 'preveč liberalno' referendumsko zakonodajo. Nato so strah pred volivci hoteli skriti na ustavnem sodišču, ki so mu neuspešno predlagali, naj prepove referendum. Potem so se skrivali za potencialno negativnimi ocenami mednarodnih bonitetnih agencij. Zdaj pa jim je ostal še zadnji beg pred odgovornostjo – to je zastraševanje. Na začetku mandata so govorili o 'odgovornosti za spremembe'," poudarjajo na ZSSS.

"Ljudstvo je pripravljeno na spremembe. Vendar le, če ima odgovorno oblast. In če gre za spremembe na bolje!" meni minister za delo Ivan Svetlik.

Po koncu prehodnega obdobja, čez 15 let, bo le malo tistih, ki bodo morali delati do 65. leta. Tudi zaradi skrbi za otroka in vojaščine se bo namreč možno upokojiti prej.
Ivan Svetlik

"Pokojninska reforma je najboljše, kar v danih razmerah lahko ponudimo"
Da je pokojninska reforma dobra, pa še vedno meni njen oče, minister za delo Ivan Svetlik. "Vlada in državni zbor dajemo v obliki novega pokojninskega zakona državljanom najboljše, kar v danih razmerah lahko damo," je na današnji novinarski konferenci poudaril minister Svetlik.

Svetlik meni, da bodo z zakonom utrdili medgeneracijsko solidarnost, na kateri temelji pokojninski sistem. Pomembna značilnost reforme je tudi postopnost uveljavljanja novih pogojev za upokojevanje. "S tem zakonom smo uvedli največjo možno postopnost. To pomeni, da se bosta starost za upokojitev oziroma pokojninska doba postopno podaljševali v naslednjih 15 letih," še opozarja Svetlik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.