Slovenija
32 ogledov

"Najboljše, kar se lahko zgodi taborniku"

skavti_jamboree Marko Prelec
Na današnji dan leta 1907 je Robert Baden-Powell ustanovil gibanje skavtov. Ravno zdaj na Švedskem poteka jamboree, preberite vtise Slovencev.

Za bralce zurnal24.si je utrip in vtise začetka 22. jamboreeja zbral član vodstva slovenskih skavtov Aleš Skalič. Letos jamboree poteka v vasici Rinkaby na jugu Švedske. Zbrali so se skavti in skavtinje iz 150 držav. Da so si Finci v taboru postavili celo savne, je le ena izmed zanimivosti, ki vam jih predstavlja Skalič. Vabljeni k branju!

"Prva misel zjutraj – ko je zunaj že dolgo dan – saj sem na jamboreeju, ali? Zakon. Devetintrideset tisoč tabornikov – skavtov z vsega sveta. 39.000 skavtov. In jaz imam to srečo, da sem med njimi. Zajtrka danes ne pripravljamo mi, mi smo dežurni šele čez dva dni.

Levo so Angleži, desno Brazilci. Okoli pa še Korejci, Nemci, Švicarji. In še mnogi drugi. Ko pogledaš okoli, vsepovsod sami šotori. Tisoče jih je. In postavljeno je celo mesto – z banko, pošto, trgovinami. Finci so postavili celo savne. In caffeji, kjer lahko spoznaš veliko novih prijateljev z vsega sveta.

Dopoldne gremo na aktivnosti, ki so predvidene v programu. Razdeljene so na sklope Dream (sanje), kamor gremo jutri zvečer; Global development village (globalna razvojna vas), People (ljudje), Quest (raziskovanje) in Earth (Zemlja). Vsak sklop vsebuje različne aktivnosti in delavnice na temo sklopa. Dopoldne smo na Questu – raziskovanju. V tem sklopu so predvsem različna plezanja, miselne igre, raziskovanje jam, plesi ipd. Upam, da bomo dobili kako res noro jamo, da jo preiščemo. Pa plezanje bi bilo tudi kul. Škoda, da danes dežuje, ker bi bilo drugače še boljše.

Po teh modularnih aktivnostih pa imamo čas, da raziskujemo jamboree in udeležence. Na voljo so tako pripravljene aktivnosti v okviru prostočasnih (t .i. walk-in) aktivnosti kot centralni prostor s predstavitvami držav, njihovih običajev, iger, skavtstva in znamenitosti. Včeraj smo uspeli na teh predstavitvah tudi swopati (skavtski izraz za menjavo) par našitkov in rutic. Nekatere so res carske. Tudi naše so lepe in jih radi menjajo. V naši celici smo se včeraj v prostem času spoznavali z našimi sosedi.

Dežurni vod bo pripravil večerjo, tako da bomo zvečer šli jest v tabor. Potem pa se moramo pripraviti za otvoritveno slovesnost, ki bo danes zvečer. Mogoče pride celo švedski kralj."

Aleš Skalič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.