Slovenija
21 ogledov

Najbrž niso vedeli za ugodnost

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Anže Petkovšek
Delodajalci so olajšavo uveljavljali le za 58 brezposelnih, ki so jih zaposlili.

Olajšavo za zaposlitev brezposelne osebe je po podatkih davčne uprave za lani uveljavljalo le 43 podjetij, in sicer za zaposlitev 58 ljudi. Od tega je bilo 53 novih delavcev mlajših od 26, le pet pa starejših od 55 let. Preden so dobili službo, so bili vsi prijavljeni na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) najmanj pol leta, kar je poleg starosti tudi pogoj za pridobitev olajšave.

Neobveščeni in prestrašeni

Spomnimo, olajšavo za zaposlitev brezposelne osebe je uvedla vlada pred tremi leti. Z njo je želela davčno spodbuditi delodajalce, da bi v času gospodarske in finančne krize zaposlovali ljudi, ki so izgubili delo in jih je težje zaposliti. A tudi leta 2011, ko se je dalo olajšavo prvič koristiti, je to storilo le 37 delodajalcev za 46 zaposlenih.

Informacija o tem ukrepu najbrž ni prišla do delodajalcev, meni Igor Antauer, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Poleg tega se delodajalci bojijo zaposlovanja, ker ne vedo, kaj bodo storili, če ne bo naročil. Je pa tudi vprašanje, ali olajšava odtehta stroške zaposlitve, dodaja Antauer.

Za trgovce je zanimivo

Dobra četrtina delodajalcev, ki je koristila olajšavo, prihaja iz dejavnosti trgovine in popravila motornih vozil, druga četrtina je iz predelovalne dejavnosti, 19 odstotkov pa jih je iz strokovno-znanstveno-tehničnih krogov. Gre za enake panoge kot ob uvedbi te davčne spodbude.

30 tisoč evrov manj davka

Omenjeni delodajalci so v obračunih izkazali nekaj manj kot 1,3 milijona evrov davka. Če ne bi koristili olajšave, bi obračunali za skoraj 30 tisoč evrov davka več, ocenjujejo dacarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.