Slovenija
1731 ogledov

Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
To so najugodnejši ponudniki elektrike, če imate dvotarifno merjenje.

Objavljamo primerjavo cen za tri tipe uporabnikov, ki imajo dvotarifno merjenje. Prvi, srednje velik ima račun okrog 47 evrov in tretjino elektrike porabi v nižji tarifi. Drugi ima približno dvakrat višjo porabo in račun okrog 87 evrov. Tretji, zelo velik porabnik, pa v času višje tarife porabi le četrtino elektrike in ima okrog 180 evrov računa za elektriko. 

Preberite še: 

Račun okrog 47 evrov na mesec

Primerjava cen za srednje velikega porabnika elektrike, ki ima priključno moč 7 kW, dvotarifno merjenje in mesečno porabo 183 kilovatnih ur v višji tarifi in 108 kilovatnih ur v mali tarifi. Njegov račun je okrog 47 evrov na mesec.

primerjava cen elektrike dvotarifno merjenje | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Najcenejša je ponudba Energije plus Novi na plusu za nove uporabnike, skoraj vse ponudbe pa so manj kot evro narazen, tako da je razlika med najcenejšim in najdražjim le dobrih 15 evrov na leto. Po vrsti sledijo RWE, Gen-I, Elektro Energija, Petrol, E3 in ECE. 

Podobno primerjavo smo naredili lani. Ugotavljamo, da se je razpon med najdražjo in najcenejšo zmanjšal: lani je bil skoraj šest evrov, letos pa le 1,26 evra- Je bila pa lani najcenejša ponudba več kot tri evre cenejša. 

Za popust je treba vzeti dražji paket

RWE sicer v sodelovanju z Big bangom ponuja 105 evrov popusta ob nakupu aparatov bele tehnike A++ ali A+++, a je treba v tem primeru izbrati vsaj paket Mini, ki eno leto zagotavlja nespremenjeno ceno elektrike, a je nekaj dražji in bi stal 48,38 evra. 

Pri Petrolu vsak novi odjemalec elektrike dobi 500 zlatih točk, ki jih bo lahko izkoristil tudi za znižanje cene elektrike za štiri mesece, v prejšnjih akcijah je bilo najvišje možno znižanje 15 odstotkov. 

Morda se splača počakati na akcije

"Trenutno res ni večjih akcij. Sicer cene električne energije na borzah ostajajo še naprej nizke, tako da pričakujemo nove akcije do konca leta. Aktivni potrošniki bodo tako dobili do konca leta priložnosti za večje prihranke pri stroških elektrike," ocenjujejo sodelavci portala varcuj24.si, kjer spremljajo tudi cene elektrike. 

Račun okrog 87 evrov

Primerjali smo velikega porabnika, ki ima priključno moč 7 kilovatov, dvotarifno merjenje in 417 kilovatnih ur v višji ter 208 kilovatnih ur v mali tarifi. V višji tarifi porabi približno dve tretjini elektrike. Njegov račun je okrog 87 evrov. 

primerjava cen elektrike dvotarifno merjenje | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Najcenejša ponudba je Novi na plusu, razlika med najcenejšo in najdražjo pa je slabe tri evre, kar na leto znese slabih 35 evrov, lani je znašala 126 evrov. V primerjavi z lanskim decembrom je najcenejša ponudba štiri evre na mesec dražja, medtem ko je najdražja dobre tri evre in pol cenejša. 

Kdor bi želel izkoristiti 105 evrov popusta, ki jih v Big bangu nudijo ob izbiri RWE, bi moral izbrati paket, ki stane 90,21 evra na mesec in je tako skoraj štiri evre na mesec dražji od njihovega najcenejšega, prinese pa garancijo cene za eno leto. 

Največji porabnik lahko prihrani 71 evrov

primerjava cen elektrike dvotarifno merjenje | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Pri največjem porabniku je bila lani razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo 300 evrov na leto, letos je le še 71 evrov. 

Ker ima ogromno porabo v času nižje tarife, ta bolj vpliva na ceno, zato je tudi vrsti red ponudnikov nekoliko drugačen. Z nizko ceno izstopa Energija plus, sledijo Gen-I, Elektro energija, Petrol, ECE, RWE in E3, njihove ponudbe pa so pri skoraj 180 evrih računa le dober evro narazen. 

Kdor bi želel izkoristiti 105 evrov popusta, ki jih v Big bangu nudijo ob izbiri RWE, bi moral izbrati paket, ki stane 187,07 evra na mesec in je tako na leto skoraj sto evrov dražji od najcenejšega, ki je objavljen v tabeli, prinese pa garancijo cene za eno leto. 

Kaj smo primerjali in kako

Izbrali smo najcenejše pakete, ki jih ponudijo spletni kalkulatorji ponudnikov, če je bilo mogoče, smo izbrali ponudbo za nove naročnike ter prejemanje e-računa in plačilo z direktno bremenitvijo. Paketa Zakleni cene ECE in Zanesljivo elektrika 12 Elektro energije vključujeta tudi časovno vezavo. 

Pri ponudnikih je praviloma mogoče dobiti ugodnejšo ponudbo, če imate toplotno črpalko, a tega pri izračunih nismo upoštevali. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ferluci 11:13 06.november 2016.

    Nedolgo nazaj se mačunal, da se pri dvotarifnem merjenju nekako 60 % nočne in 30 % dnevne račun izide z enako porabo, kot da imaš enotarifno. Torej: porabiti moraš najmanj dobro polovico (najmanj 60%) nočne, da si na istem kot ...prikaži več če imaš enotarifno. Pa še paziti moraš, kdaj oziroma ob kateri uri vključuješ večje porabnike - likanje, bojler, kakšna električna peč ... Skratka, meni se ne izide.

  • mucek4 14:57 04.november 2015.

    Zanimivo, potem so novi najcenejši paketi dražji od starih paketov. Pozanimajte se kaj imate sedaj se temu reče.

  • korisnik_362 14:11 04.november 2015.

    Gre za paket Zakleni cene 17 z e-računom in direktno bremenitvijo ter mesečnim sporočanjem porabe. Izračun sem naredil na podlagi cenika, potrdili so ga tudi v podjetju ECE.