Slovenija
43 ogledov

Najcenejši prenosnik za 27 evrov

Ceno prenosnika želijo znižati na osem evrov oziroma deset dolarjev. (Fotografij Žurnal24 main
V Indiji so predstavili najcenejši prenosni računalnik na svetu. Ima zaslon, občutljiv na dotik, in stane le 27 evrov oziroma 35 dolarjev.

Kapil Sibal, indijski minister za razvoj človeških virov, je predstavil nov računalnik, ki bo namenjen študentom po letu 2011. "Dosegli smo zastavljeni cilj. Matična plošča, procesor, spomin, zaslon – celoten računalnik stane okoli 27 evrov," je povedal. Računalnik so razvili na inštitutu za tehnologijo in inštitutu za znanost, na ministrstvu pa se trenutno dogovarjajo z izdelovalci za masovno proizvodnjo.

Ciljajo na osem evrov
Prenosnik z zaslonom na dotik je opremljen z internetnimi brskalniki, bralnikom PDF datotek in omogoča videokonference. Prenosnik z operacijskim sistemom Linux ima opremo, ki se jo lahko nadgradi po uporabnikovih željah. Ceno prenosnika želijo znižati na 16 evrov (20 dolarjev) ter sčasoma na 8 evrov (10 dolarjev).

Indija nameni tri odstotke letnega proračuna za šolsko izobraževanje. Stopnjo pismenosti 1,2-milijardnega prebivalstva je izboljšala na več kot 64 odstotkov. Raziskava je pokazala, da je večina državnih šol neustrezno opremljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.