Slovenija
20 ogledov

Najdlje živijo izobražene ženske

V Sloveniji v letu 2008 "najbolje kaže" višje- in visokošolsko izobraženim žensk Žurnal24 main
Pričakovano trajanje življenja se podaljšuje s stopnjo izobrazbe. Najdaljše življenje se obeta višješolsko in visokošolsko izobraženim ženskam.

Statistični urad Evropske unije (Eurostat) je letos pripravil izračune (za leti 2007 in 2008) za pričakovano trajanje življenja glede na izobrazbo. Raziskava je zajela Bolgarijo, Češko, Dansko, Estonijo, Italijo, Madžarsko, Malto, Poljsko, Romunijo, Slovenijo, Finsko, Švedsko in Norveško.

Temeljna ugotovitev je, da se v večini držav pričakovano trajanje življenja povečuje s stopnjo izobrazbe: bolj izobraženi ljudje živijo dlje kot manj izobraženi, tako moški kot ženske.

Pričakovano trajanje življenja za ženske z določeno stopnjo izobrazbe je vedno daljše od pričakovanega trajanja življenja za moške z enako stopnjo izobrazbe. Vendar pa se razlike med spoloma vse bolj zmanjšujejo, čim bolj se povečuje izobrazba, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs).

Ženske še vedno pred moškimi
Po navedbah Eurostata je vpliv izobrazbe na pričakovano trajanje življenja najočitnejši za moške v državah vzhodne Evrope (Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Poljska, Romunija).

Podatki prikazujejo pomembno "prednost" žensk pred moškimi, in sicer da je pričakovano trajanje življenja za moške z višje- in visokošolsko izobrazbo še vedno nižje od pričakovanega trajanja življenja za ženske z osnovnošolsko izobrazbo ali nižjo.

Najdlje živijo izobražene Slovenke

V Sloveniji v letu 2008 "najbolje kaže" višje- in visokošolsko izobraženim ženskam, saj lahko pri 30 letih pričakujejo še nekaj več kot 54 let življenja, medtem ko lahko moški pri tej starosti in s tako izobrazbo pričakujejo malo več kot štiri leta manj kot ženske.

Ženske s srednješolsko izobrazbo lahko pri starosti 30 let pričakujejo še nekaj manj kot 54 let življenja, moški pa še natanko 47 let. Najslabše "kaže" tistim z osnovnošolsko izobrazbo ali nižjo od te, pri čemer lahko ženske, stare 30 let, pričakujejo še 52 let življenja, medtem ko lahko moški pri tej starosti in s tako izobrazbo pričakujejo še nekaj manj kot 43 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.