Slovenija
126 ogledov

Najdražje maslo ni nujno najboljše

Maslo Shutterstock
Testiranje masla. Večina vzorcev je dobila oceno povprečno, ponovno pa se je izkazalo, da najdražje ni hkrati tudi najboljše.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v novi številki svoje revije Vip objavlja rezultate testa kakovosti 12 vzorcev nesoljenega masla. Rezultati so zelo različni: od zelo dobrega do vzorca, ki so ga zaradi plesni izločili iz testiranja. Večina vzorcev je dobila oceno povprečno, ponovno pa se je izkazalo, da najdražje ni hkrati tudi najboljše.

Le en vzorec na testu je dobil oceno zelo dobro, dva dobro, ostali pa povprečno oz. pomanjkljivo. Kakovostno maslo mora biti enakomerno rumene barve, pri sobni temperaturi primerno mazavo, njegov okus in vonj morata biti prijetna, brez tujih okusov in vonjev, npr. po žarkem in grenkem, pravijo na ZPS.

Najpogostejše napake so bile: trdo in lomljivo maslo, izločene vodne kapljice, premehko/lepljivo maslo, žarek okus in grenak okus masla.

Potrošnikov ne vodi le cena

Tudi na tokratnem testu se je izkazalo, naj potrošnikov pri izbiri ne vodi le cena. Najdražji vzorec na testu je bil sicer med bolje ocenjenimi, vendar pa je bil tisti z najboljšo oceno kar za 40 odstotkov cenejši.

Slovenci ne sodimo ravno med večje porabnike masla. Po podatkih iz leta 2009 opravljene raziskave o prehrambnih navadah Slovencev ga večina uživa le enkrat do trikrat na mesec. "Odgovori na vprašanja o tem, koliko masla zaužiti, če sploh kaj in ali ga je bolje zamenjati za margarino, pa so pogosto deljeni tako med potrošniki kot strokovnjaki," pravi prehrambna strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar.

Komentarjev 1
  • pikijakob 14:20 14.marec 2013.

    dajte jim reklamo delat če imajo članek javno dostopen. tole je natega.